Az egyik amerikai tagállamban nem finanszírozzák a nemváltoztatást, most a bíróság előtt magyarázkodhatnak

Horizontal
A person holds a transgender pride flag as people gather on Christopher Street outside the Stonewall Inn for a rally to mark the 50th anniversary of the Stonewall Riots in New York, June 28, 2019. - The June 1969 riots, sparked by repeated police raids on the Stonewall Inn -- a well-known gay bar in New York's Greenwich Village -- proved to be a turning point in the LGBTQ community's struggle for civil rights. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Vágólapra másolva!
2018-ban az Észak-Karolina Állami Egészségügyi Terv (NCSHP) úgy döntött, hogy az egészségügyi biztosítások köréből eltávolítja a hormonterápiát, a nemi átalakítással, nemi diszfóriával és átalakítással kapcsolatos folyamatok társadalombiztosítási finanszírozását. Az egészségbiztosító az észak-karolinai tanárok és állami dolgozók számára biztosít ellátást. A nemátalakításra áhítozó tanároknak és állami dolgozóknak a döntést követően saját zsebükből kellett finanszírozniuk az átalakítással kapcsolatos beavatkozásokat. A fellebbviteli bíróság döntésének értelmében a transznemű biztosítottak ezentúl perelhetik Észak-Karolinát a 2018-as döntés miatt.
Vágólapra másolva!

A negyedik körzeti fellebbviteli bíróság döntésének értelmében a transzneműek beperelhetik Észak-Karolina állam egészbiztosító pénztárát, mert 2018-ban úgy döntöttek, hogy többé nem finanszírozzák a nemi diszfóriával kapcsolatos konzultációkat, a hormonterápiás kezeléseket, a műtéti és egyéb nem átalakítással kapcsolatos beavatkozásokat.

Transznemű pride zászló (illusztráció) Forrás: AFP/Angela Weiss

A 2-1 arányú döntés megerősített egy 2020-as szövetségi bírói ítéletet, miszerint az Észak-Karolina Állami Egészségügyi Terv (NCSHP) perbe hívható a 2018-as döntése miatt.

A jogvitát a híres Lambda Legal Defense & Education Fund és Transgender Legal Defense & Education Fund LMBTQ-jogvédő szervezetek kezdeményezték 7 állami alkalmazott és rokonaik mellett az ellentmondásos Obamacare (Affordable Care Act) diszkriminációellenes rendelkezéseire hivatkozva.

Roger Gregory főbíró véleménye szerint a NCSHP lemondott a diszkriminációs perrel szembeni védeleméről akkor, amikor szövetségi pénzügyi támogatásokat is elfogadott. Az eltérő véleménnyel rendelkező G Steven Agee szerint,

az ügyet el kellett volna utasítani, mivel alkotmányos hibát követtek el. Állítása szerint az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak sürgősen el kell járnia az ügyben, mivel a mostani perben alkotmányos hibát vétettek.

A mostani döntés értelmében a transzneműek ezentúl perelhetik az állami egészségbiztosítót az eljárások megtagadása miatt, illetve kárpótlásokat is követelhetnek.