Háromhetes biztonsági fázissal indul a tanév Ausztriában

koronavírus Ausztria iskola oktatás
Students arrive to the Akademisches Gymnasium high school on May 4, 2020 in Vienna on the day of the reopening of high schools in the country after more than a month of closure due to the new coronavirus pandemic. - From May 1, people have been allowed to leave their homes with fewer restrictions, as long as they do not meet in groups and respect social distancing rules. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztria három keleti tartományában - Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban - hétfőn 490 ezer gyereknek kezdődött el az új tanév, immár a második a koronavírus-járvány árnyékában.
Vágólapra másolva!

Heinz Fassmann oktatási miniszter ez alkalomból egy bécsi általános iskola tanévnyitóján azt mondta, a tárca által kidolgozott biztonsági terv remélhetőleg elegendő garancia lesz arra, hogy elkerüljék az iskolabezárásokat, és hosszú távon biztosítsák a jelenléti oktatást.

Diákok egy bécsi középiskolánál Forrás: AFP/Joe Klamar

Heti háromszor tesztelik majd a tanárokat és a diákokat

A tanév háromhetes, úgynevezett biztonsági fázissal indul, amely időszakban

mind a diákoknak, mind a tanároknak heti háromszori tesztelésnek kell alávetniük magukat,

függetlenül attól, hogy valakit már beoltottak-e. A kötelező heti három szűrővizsgálatból az egyiket - a már tavaly bevezetett antigén gyorsteszteket kiegészítendő - a jóval pontosabb PCR-teszttel fogják elvégezni. Így kívánják megelőzni, hogy a külföldi nyaralásból hazatérő gyerekek, illetve pedagógusok behurcolják a vírust a tanintézményekbe.

Ebben a kezdeti időszakban kötelező lesz a tantermen kívüli maszkviselés is.

Ha nő a fertőzöttségi mutató, jöhet a kültéri maszkviselés

Fassmann szerint a háromhetes kezdeti fázist követően

a járványügyi intézkedéseket a regionális fertőzöttségi mutatókhoz fogják igazítani.

Mint mondta, a szűrővizsgálatok addig működnek majd önkéntes alapon, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad.

A tárcavezető közölte azt is, hogy ha a százezer főre jutó fertőzöttségi mutató 100 és 200 közé emelkedik, akkor mindenkinek kötelező lesz a kültéri maszkviselés, és heti három teszt azok számára, akiket nem oltottak be. Ennél magasabb értékek esetén a felsőtagozatokban a tantermekben is maszkot kell majd viselni.

Jövő hétfőn mindenütt megkezdődik a tanítás

A miniszter újfent felhívta a figyelmet a koronavírus elleni védőoltás fontosságára. Hangsúlyozta, az oltás felvétele továbbra sem kötelező Ausztriában, ugyanakkor hozzátette, hogy

felvilágosító kampánnyal igyekeznek meggyőzni a 12 éven felüli gyerekeket és szüleiket az oltás adta védettség előnyeiről.

Országszerte további hat tartományban mintegy 650 ezer gyerek még egy hétig élvezheti a nyári szünetet, de jövő hétfőn mindenütt megkezdődik a tanítás, és az iskolák ott is azonos szabályokkal nyitják meg majd kapuikat.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1 429 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 697 510 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 579, az intenzív kezelésre szorulók 170-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon nyolcan haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 801-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 669 622.