2021 májusától Jacek Olczak a Philip Morris International globális vezérigazgatójaként folytatja munkáját a vállalatnál. Munkakörével kulcsfontosságú szerepet játszik a cég átalakulásában, a régiók és piacok átfogó stratégiái fejlesztésének és globális megvalósításának felügyeletében. Kinevezése kapcsán beszélgettünk a lengyel üzletemberrel, akivel a vállalat egy olyan jövő iránt kívánja megerősíteni elköteleződését, ahol a cigaretta helyébe a jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatívák lépnek.

A PMI Inc. május 5-én tartott részvényesi gyűlésén Jacek Olczak személyében új vezérigazgatót (CEO) nevezett ki, aki egyúttal elkötelezte magát a vállalat 2016-ban bejelentett átalakulásának felgyorsítása mellett is, mely jelenleg olyan füstmentes technológiák kifejlesztésére, tudományos megalapozására és felelősségteljes forgalmazására összpontosít, amelyek a hagyományos dohánytermékeknél alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, ily módon a cigarettánál kevésbé ártalmasak lehetnek. Alázattal és izgatottan gondolok arra, hogy a PMI-t vezethetem, miközben éppen felgyorsítjuk a füstmentes vállalattá alakulásunk folyamatát. A PMI piacvezető a tudományos innovációkban, és célunk, hogy 2025-re a nettó árbevételünknek több, mint fele a füstmentes termékekből származzon. Folyamatosan bővülő termékkínálatunk meg fogja határozni a hosszú távú jövőnket is. "Tudományos kutatásainkra és szakértelmünkre alapozva, kollektív képességeinket és képzelőerőnket használva meglévő a termékkínálatunkon túlmutató üzleti fejlesztések új területeit térképezzük majd fel." – fogalmazott kinevezése kapcsán Jacek Olczak, akit egyúttal az igazgatótanács tagjává is megválasztottak. 

Jacek OlczakForrás: PMI

A vezérigazgató kérésünkre elmondta; munkájában egy vízió vezérli, miszerint „hamarosan eljön az a nap, amikor a füstmentes alternatívák végleg felváltják a cigarettákat." Meglátása szerint azok a felnőttek, akik továbbra is dohányoznak, megérdemelnék, hogy pontos információkat kapjanak a kevésbé káros alternatívákról, hiszen a cigarettáktól eltérő szabályozás, vagy e termékek kockázati profilja alapján történő adózás esetén ezek a dohányzásnál valószínűleg kevésbé káros lehetőségek szélesebb körben is elérhetőek lennének számukra.
A pozitív változás bekövetkezéséhez minden korábban említett szereplőnek vállalnia kell a szerepét - függetlenül attól, hogy szabályalkotó, nem kormányzati szervezet, vagy helyi, egészségügyi szakember. Korábban érnénk el a füstmentes jövőt, ha ezek a testületek a tudományos eredményeket lehetőség szerint figyelembe vennék döntéseik során. – fogalmazott a PMI frissen kinevezett vezérigazgatója, aki eddig is központi szerepet játszott átalakulásukban. Globális ügyvezető igazgatóként 2021 első negyedévében jelentősen növelte a PMI innovatív fejlesztéseihez köthető nettó árbevételét. Ő vezette kereskedelmi átalakításukat is, amely során a társaság egy korábban elsősorban más üzleti partnereket kiszolgáló vállalatból, egyre inkább a fogyasztókat a központba helyező vállalattá alakult át.

Jacek Olczak 1993-ban csatlakozott pénzügyi és adminisztratív menedzserként a Philip Morris lengyelországi leányvállalatához. Azt követően, hogy belső ellenőrzési menedzserként dolgozott 1995-ben Lausanne-ban, Svájcban, 1996-ban visszatért Lengyelországba, ahol különböző pénzügyi, értékesítési és operatív pozíciókban folytatta munkáját. Míg 2002 és 2006 között a közép-európai és balti országokban dolgozott, azt követően, 2004-ben a lengyelországi és balti országok ügyvezető igazgatójává nevezték ki, 2018 januárja óta pedig a PMI globális ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

A pozíciót korábban betöltő André Calantzopoulos a kinevezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Jacek új, vezérigazgatói beosztásában tökéletes választás a PMI füstmentes jövőképének megvalósítására. Szenvedélyes elköteleződése a vállalat és annak munkatársai iránt eredményszemléletű hozzáállását, valamint termékeinkkel, rendszereinkkel, értékeinkkel és befektetőinkkel kapcsolatos elmélyült ismereteit erősíti. Úgy gondolom, hogy ideális vezetőként biztosítani fogja vállalatunk folyamatos növekedését, és a részvényesek elvárásait. Várom a közös munka folytatását az igazgatótanács ügyvezető elnökeként betöltött új pozíciómban." A görög üzletember kollégája kinevezését megelőzően az igazgatótanács ügyvezető elnökévé lépett elő.

Napjainkban – az ellene tett erőfeszítések dacára – a cigaretta fogyasztói igénye továbbra is magas: becslések szerint több, mint egymilliárd dohányos van a világon, és az Egészségügyi Világszervezet szerint még 2025-ben sem csökken érdemben ez a szám. – mutatott rá Jacek Olczak.

Hamarosan eljön a nap, amikor a füstmentes termékek végleg felváltják a cigarettát.Forrás: Shutterstock

A Philip Morris International jövőjét nyíltan az ártalmak csökkentésére irányuló technológiákra alapozza, amelyek - bár nem teljesen mentesek a kockázatoktól - a cigarettáknál jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátással alternatívát jelenthetnek azon felnőtt dohányosok számára, akik egyébként is folytatnák a szenvedélyüket. Több tudományágat átfogó termékfejlesztési tevékenységével, legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelő létesítményeivel és a tudományos megalapozottság biztosítása révén a vállalat arra törekszik, hogy olyan alternatívákat nyújtson, amelyek úgy elégíthetik ki a felnőtt dohányosok igényeit, hogy közben megfeleljenek a szigorú szabályozási követelményeknek is. „Az elmúlt évtizedben izgalmas fejezetet nyitottunk vállalatunk történetében, hiszen komoly tudományos kutatásokat és fejlesztéseket folytattunk a füstmentes alternatívák irányába."A PMI komoly kutatási tapasztalattal bír ezen a területen, így a füstmentes alternatív technológiák kevésbé károsak lehetnek, mint a cigarettázás, hiszen az ártalmak kiemelkedő forrása, ha a cigaretta ég.– fogalmazott a kinevezése kapcsán összehívott online sajtótájékoztatón Jacek Olczak, majd kérdésünkre válaszolva hozzátette: „Átalakítjuk vállalkozásunkat, hogy törekvéseinket a lehető leggyorsabban valósítsuk meg: erőforrásainkat átcsoportosítjuk és alapvetően megváltoztatjuk működésünket. Noha a cigarettaértékesítés a legtöbb országban továbbra is üzleti tevékenységünk meghatározó része, ez gyorsan változik. 2020-ban a füstmentes alternatívák nettó bevételünk majdnem egynegyedét tették ki, de szinte az összes kutatás-fejlesztés (99%) és a kereskedelmi befektetések nagy része is (76%) füstmentes technológiákra irányult."

A vezérigazgató kérésünkre elmondta; munkájában egy vízió vezérli, miszerint „hamarosan eljön az a nap, amikor a füstmentes alternatívák végleg felváltják a cigarettákat."Forrás: PMI

Ezt Jacek Olczak súlyos problémaként jelölte meg, hiszen, „ha a fogyasztó nincs tisztában a releváns információkkal, nehéz elképzelni, hogy a legjobb döntést hozza meg, és még kevesebb esély, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódját.

A WHO becslései szerint világszerte közel egymilliárdan folytatják a dohányzást a közeljövőben, amely elengedhetetlenné teszi, hogy akik nem hagynak fel káros szenvedélyükkel, legalább tudományosan megalapozott információkkal rendelkezzenek a füstmentes technológiákról, őket segítheti a kockázatarányos szabályozásl is, ezért ösztönözni kell a változásokat. Jelentős közegészségügyi hasznot érhetnénk el, ha a felnőtt dohányosok jelentős része kevésbé ártalmas alternatívát választana a cigarettázás helyett." – fogalmaz a PMI vezérigazgatója.

A vállalat egyértelmű célja, hogy a cigarettákat a lehető leghamarabb felváltsák a füstmentes alternatívák, hiszen a PMI mindig is vezető szerepet tölt be a dohányipar átalakításában, a füstmentes jövő megvalósításában és a cigaretták füstmentes technológiákkal történő leváltásában. Teszi mindezt azon felnőtt dohányzók az érdekében, akik egyébként is folytatnák a dohányzást, ráadásul mindez a társadalom, a vállalat és részvényesek javát is szolgálja. A cigarettázás ártalmai természetesen úgy kerülhetők el leghatékonyabban ha teljes mértékben tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától, azonban, ha valaki sajátos okból nemhagyja abba a dohányzást, és egy füstmentes technológiát választ, azzal nemcsak saját magát, de a környezetét is jóval alacsonyabb kockázatnak teszi ki, ily módon társadalmi felelősségvállalásáról téve tanúbizonyságot.