Lemondanak a bukaresti jobbközép koalíciós kormányban betöltött tisztségeikről hétfőn az USR-PLUS szövetség miniszterei, hogy Florin Citu liberális miniszterelnök leváltására kényszerítsék a koalíció legnagyobb pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) - jelentette be Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az URS-PLUS társelnöke.

A Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS-nak miniszterelnök-helyettese és hat minisztere volt a tavaly decemberben - a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével - alakult Citu-kabinetben. Az USR-PLUS az általa együttműködés-képtelennek nevezett Florin Citut hibáztatja a koalíció "felrobbantásáért", és kifejezte készségét a koalíciós kormányzás folytatására, de Citu nélkül. Dan Barna szerint a miniszterek testületi lemondása a tartalék-terv volt arra az esetre, ha a bizalmatlansági indítvány beterjesztésével nem tudják rávenni a PNL-t, hogy visszahívja Citut, és - a koalíciós partnereket, illetve a közös kormányprogramot tiszteletben tartó - másik miniszterelnököt jelöljön.

Az USR-PLUS azt követően szánta el magát a kormányból történő kilépésre, hogy a nagy pártok - a PNL és a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) - a házbizottsági ülés következetes bojkottálásával hátráltatták az USR-PLUS és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pénteken beterjesztett bizalmatlansági indítványának napirendre tűzését a parlamentben.

Florin Citu lemondását követeli az USR-PLUS.Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A politikus azt mondta: részükről nincs több taktikázás, az USR-PLUS minisztereinek lemondása kedd reggel a kormányfő asztalán lesz. Ugyanakkor megerősítette: kedden a párt vezetői felkeresik az elnöki hivatalt, miután Klaus Iohannis államfő megbeszélésre hívta őket. Az USR-PLUS elvileg nemcsak a bizalmatlansági indítvánnyal, hanem a kormányból történő kivonulással is bebizonyíthatja, hogy Florin Citu kormánya nem élvezi már a parlamenti többség támogatását. A távozó miniszterek helyére ugyanis legfeljebb 45 napig lehet ügyvezetőket kinevezni a kormány hivatalban maradt tagjai közül, azt követően a kormányfőnek teljes jogú minisztereket kell jelölnie, ha pedig megváltozik a kormány politikai összetétele (USR-PLUS nélküli kormány alakul), azt a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára, és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről.A román média a koalíciós válságot, a politikai diskurzus radikalizálódását a kormánypártokon belül kiéleződött hatalmi harcnak tulajdonítja. Egy hónapon belül mind a PNL, mind az USR-PLUS tisztújító kongresszust szervez. A PNL-ben éles verseny várható a pártelnöki tisztségért az újrázni készülő Ludovic Orban házelnök és kihívója, Florin Citu miniszterelnök között, az USR-PLUS-ban pedig a két társelnök, Dan Barna és Dacian Ciolos között.