A CNN szerint már a robotok is rasszisták, ha fehérek

Robot "Pepper" admonishes to corona rules computing and information technology diseases Epidemics Corona Covid-19 Hamburg Horizontal ECONOMY COMMERCE MEDICINE AND HEALTH ELECTRONICS
08 April 2020, Schleswig-Holstein, Ahrensburg: A robot called "Pepper" is standing in front of the cash registers in a supermarket. Since the beginning of the week, the humanoid robot has been informing the store's customers about the rules of conduct in connection with the Corona pandemic. (to dpa "Robot "Pepper" admonishes in Ahrensburg supermarket to corona rules") Photo: Daniel Bockwoldt/dpa (Photo by Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A baloldali CNN a maga elfogult stílusában idéz egy új-zélandi kutatást, amelyből minden forráskritikát mellőzve azt a következtetést vonja le, hogy a rasszizmus miatt fehér színűek a robotok.
Vágólapra másolva!

„Belegondoltak valaha, mennyire népszerűek a fehér robotok?" – ezzel a felütéssel indít a baloldali CNN cikke, amely az új-zélandi University of Canterbury kutatását ismerteti. A CNN cikkét a Mandiner szemlézte.

Egy fehér robot. A kép illusztráció. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt

Ez a kutatás azt állítja:

a robotok fehér színe elsősorban a rasszizmusnak tudható be, függetlenül attól, hogy fiktív robotokról van-e szó

(példaként említi a CNN az „Én, a robot" című filmet), vagy valódi gépezetekről. A kutatás állítása szerint a fizikailag emberekre emlékeztető robotokra az emberek rávetítik saját faji alapú sztereotípiáikat is. „A fekete színű robotok elleni előítéletek a fekete bőrűek elleni előítéletekből származnak"– írják.

A CNN szerint ezzel a „problémával" foglalkozni kell. „Ha a robotoktól elvárjuk, hogy tanárokként, barátokként, ápolókként funkcionáljanak, akkor nagyon nagy gondot okoz, ha ezeket a robotokat kivétel nélkül fehérekként kezeljük".

A kutatást vezető Cristoph Bartneck véleménye alapján a robotok tervezői a világ minden sarkából érkeznek, így az emberekre emlékeztető robotoknak is ki kell fejezniük ezt a diverzitást.