A németek 46 százaléka kifejezetten ellenzi az afgánok befogadását

Afgán migráns, bevándorlás, határ, Törökotszág, migráció, férfi gyalogol határövezet határsértő illegális bevándorló migráns SZEMÉLY
Van, 2021. július 5. Az afgán Ahmed (j3) társaival az ország belseje felé tart a kelet-törökországi Van városa felől 2021. június 7-én, miután átszöktek a török-iráni határon. Ahmed, aki társaival egy hónappal korábban indult útnak Afganisztánból, Ankarába tart, hogy ott munkát vállaljon, a keresetét pedig hazaküldje. A török belügyminisztérium június 16-án közzétett adatai szerint 2021-ben addig 53 176 illegális bevándorlót fogtak el. Az ENSZ statisztikái szerint 2019-ben 5 678 800 menekült vagy illegális bevándorló tartózkodott Törökországban. MTI/EPA/Sedat Suna
Vágólapra másolva!
A német sajtóügynökség megbízásából készült felmérés azt mutatja, hogy a német lakosság 46 százaléka kifejezetten ellenzi, hogy afgán bevándorlókat fogadjanak be Németországban. Sőt a támogatók egy része is szigorú feltételt fűzne a befogadáshoz - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A YouGov közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérésében részt vevő németek 46 százaléka ellenezte, hogy Németország afgán migránsokat fogadjon be.

Afgán migránsok a törökországi Van közelében Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A befogadást támogatók (47%) közül pedig sokan feltételhez kötnék azt, vagyis azt mondják, Németország csak akkor engedjen be afgán migránsokat az országba, ha más uniós országok is ezt teszik. Jóval kevesebben gondolják viszont úgy, hogy akkor is be kell fogadni a migránsokat, ha más uniós országok nem így járnak el, írja az RND cikkében.

Az Európai Unió belügyminisztereinek ez idáig nem sikerült egyértelmű közös álláspontot kialakítania az afganisztáni migránsok ügyében. Abban azonban egyetértettek, hogy

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter (CSU) azonban ellenezte, hogy konkrét számokat közöljenek az afgán migránsok uniós országokba telepítéséről.

Azok számára, akik jelenleg még Afganisztánban tartózkodnak, a megfigyelők szerint nehéz elhagyni az országot. A tálibok ugyanis ellenőrzik a vidéki utakat és a határátkelőhelyeket. Másrészt a szomszédos országok, így például Irán, korlátozták a beutazást.