Dél-Korea tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétát tesztelt - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A kísérlettel a kelet-ázsiai ország lett az első, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és ilyen katonai képességet fejlesztett ki.

A hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a múlt héten 

egy új tengeralattjáró sikeresen végrehajtotta a víz felszíne alól indított rakétakísérleteket, 

miután a múlt hónapban hasonló teszteket végeztek egy víz alá merült uszályról.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem tudja megerősíteni az egyes katonai egységek képességeinek részleteit.

A Védelmi Fejlesztési Ügynökség pedig nem nyilatkozott az ügyben, a teszttel kapcsolatos a kérdéseket a védelmi minisztériumhoz irányította.

Dél-Korea jelentősen növeli katonai fejlesztésre fordítható forrásait

A múlt héten a védelmi minisztérium közzétette a 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó védelmi tervezetét, amely új, jelentősen megnövelt pusztító erejű rakéták kifejlesztésére szólított fel. 

Tengeralattjáróról indítható rakétákat hét ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, India és Észak-Korea fejlesztett ki.

Az említett országok mindegyike rendelkezik nukleáris arzenállal is, amelyet jellemzően ilyen rakéták felfegyverzésére használnak.

A Yonhap szerint a hagyományos fegyverzetű dél-koreai rakéta a jelentések szerint a Hjunmu 4-4 kódnevet kapta, és feltehetően az ország Hjunmu-2B ballisztikus rakétájának egy változata, amelynek repülési hatótávolsága mintegy 500 kilométer.

Dél-Korea egyre nagyobb teljesítményű rakétákat fejlesztett ki, amelyeket arra terveztek, hogy Észak-Korea jelentősen megerősített bunkereit és alagutjait célozzák, valamint arra, hogy csökkentse katonai függőségét az Egyesült Államoktól, amely több ezer katonát állomásoztat a Koreai-félsziget déli részén. 

Mindkét Korea a másik katonai fejlesztéseire hivatkozik, hogy növelje katonai képességeit. 

Észak-Korea az elmúlt években több új, tengeralattjáróról indítható rakétát mutatott be, és úgy tűnik, hogy egy működőképes tengeralattjáró építésén dolgozik, amelyet arra terveztek, hogy végül ezeket a fegyvereket hordozza.