Putyin és Lukasenka megállapodtak, jöhet az orosz-fehérorosz unió

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2021. szeptember 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést folytat fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Moszkvában 2021. szeptember 9-én. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij
Vágólapra másolva!
Oroszország és Fehéroroszország megállapodott a két állam integrációjának mind a 28 szövetségi programjáról - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, miután fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tárgyalt a Kremlben.
Vágólapra másolva!

"Huszonnyolc úgynevezett szövetségi programról van szó, amelyek célja Oroszország és Fehéroroszország jogszabályainak egységesítése a gazdaság különböző területein, a feltételek egyenlővé tétele a két ország gazdasági szereplői számára, az egységes pénzügyi és energiapiacok, a közlekedési tér, a közös ipar- és agrárpolitika kialakítása és végrehajtása.

Ma elégedetten állapítom meg, hogy mind a 28 programról megállapodás született" - mondta Putyin.

Az orosz elnök emellett bejelentette, hogy az orosz gáz ára Fehéroroszország számára 2022-ben az ezer köbméterenként 128,5 dolláros folyó évi szinten marad. (Az ICE Futures tőzsdén csütörtök este a legközelebbi - októberi - TTF spot gáz futures árfolyama 696 dollár volt ezer köbméterenként.) Az orosz vezető szerint az elfogadott programok egy része a két ország adó- és vámjogszabályainak "harmonizációját", valamint az olaj- és kőolajtermék-piacok egységesítését célozza.

Közölte, hogy az Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Állama egységes gázpiacának létrehozásáról szóló megállapodást 2023. december 1-jéig fogják aláírni. A vezetők megvitatták az egységes monetáris politika kialakítását, a valutaszabályozást és a nemzeti fizetési rendszerek integrációját, valamint a "közös védelmi térség" létrehozását és "a Szövetségi Állam biztonságának garantálását".

Moszkva, 2021. szeptember 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést folytat fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Moszkvában 2021. szeptember 9-én. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij

Lukasenka kijelentette, hogy a közös deviza kérdéséhez a jövőben még visszatérhetnek.
Putyin nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a két ország a későbbiekben közös parlamentet hoz létre. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a több mint húsz éve megkezdett integrációt a most elért megállapodással, a gazdasági alapok megteremtésével kellett volna elkezdeni. Kifejezte reményét, hogy az Oroszország és Fehéroroszország integrációjával járó "jelentős előnyöket" az egyszerű polgárok is érezni fogják.

Lukasenka a tárgyalás megkezdése előtt bejelentette, hogy a két kormány Minszkben pénteken még egyszer áttekinti a programokat, és kifejezte reményét, hogy az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam Legfelső Államtanácsa október végi ülésén véglegesíteni fogja azokat. Putyin és Lukasenka idén immár ötödik alkalommal találkozott egymással. Az összes megbeszélést Oroszországban tartották. Az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam létrehozásáról szóló első megállapodást 1991-ben írták alá.