Sinopharm-vakcinagyár épül Szerbiában

koronavírus Szerbia
A Serbian medical worker administers a dose of a coronavirus (Covid-19) vaccine at a vaccination centre in a shopping mall of Belgrade on May 6, 2021. - Serbia's president said on May 5, 2021, that his country would pay each citizen who gets a Covid jab before the end of May, in what could be the world's first cash-for-jabs scheme. The Balkans country bought millions of doses -- from Western firms as well as China and Russia -- and briefly became a regional vaccine hub when it offered foreigners the chance to be inoculated. (Photo by Vladimir Zivojinovic / STR / AFP)
Vágólapra másolva!
Letették a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának előállítására alkalmas vakcinagyár alapkövét csütörtökön a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, a tervek szerint az üzem 2022 márciusában kezdheti meg a működését.
Vágólapra másolva!

A 30 millió euró értékű beruházás

Szerbia, Kína és az Egyesült Arab Emírségek együttműködésével valósul meg,

és a várakozások szerint havi hárommillió adag vakcina előállítására lesz alkalmas.
Az alapkőletételkor Aleksandar Vucic szerb államfő kiemelte: büszke arra, hogy országa az egész világot érintő probléma megoldásában vesz részt partnereivel együtt, a gyár pedig nemcsak Szerbia, hanem egész Európa lakosságának gyárt majd oltóanyagot.

Szerbiában a kínai és az orosz védőoltás mellett a Pfizer/BioNTech, valamint az AstraZeneca vakcinája érhető el Forrás: AFP/Vladimir Zivojinovic/Vladimir Zivojinovic

Szerbiában júniusban kezdték el az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag gyártását.
A nyugat-balkáni ország jó kapcsolatokat ápol Kínával és Oroszországgal, így Belgrád nagy mennyiségben vásárolt oltóanyagot keleti partnereitől, amivel az oltási kampány elején jelentős sikereket ért el.

Szerbiában a kínai és az orosz védőoltás mellett a Pfizer/BioNTech, valamint az AstraZeneca vakcinája érhető el,

és a bejelentések szerint októbertől a Moderna által gyártott védőoltás is rendelkezésre áll. A kezdeti lendület után azonban az oltakozási kedv jelentősen csökkent az országban, ahol a nagykorú lakosság alig felét oltották eddig be.

A hivatalos adatok szerint a koronavírus-járvány kitörése óta 794 528-an fertőződtek meg, és 7445-en haltak bele a betegségbe.