Százhuszonhat Nagy-Britannia felé tartó illegális bevándorlót, köztük számos nőt és gyereket vettek fedélzetre a francia tengeri hatóságok Pas-de-Calais megye partjainál a La Manche csatorna vizéből - jelentették be szombaton.

A kiemelt migránsok több lélekvesztőn igyekeztek elérni a brit partokat pénteken. Az egyik csónak negyvenhárom emberrel a fedélzetén Dunkerque mellett adott le vészjelzést. A bevándorlókat a haditengerészet egyik járőrhajója vette fedélzetre.

Negyven másik embert egy vontatóhajó emelt ki, amely aztán később még további 43 embert vett fel Dunkerque közelében, akiknek a csónakja szintén bajba került.

A migránsokat Dunkerque kikötőjében átadták a francia határrendészetnek.

A La Manche csatornán 2018 vége óta emelkedik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az útvonalon próbálják meg elérni a brit partokat. A francia hatóságok adatai szerint idén január 1. és augusztus 31. között mintegy 15 400 ember kísérelte meg az átkelést. Közülük 3500 bajba jutott migránst vettek fedélzetre a csatornából és szállítottak vissza a francia partokra.

Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an.
Augusztus közepén egy hajótörés során egy eritreai bevándorló meghalt a csatornán. Tavaly pedig egy iráni kurd család négy tagja halt meg. Abban a balesetben egy egyéves gyermek is eltűnt, holttestét hónapokkal később találták meg a norvég partoknál.