Bíróság elé kell állnia Macron francia elnök egykori szadista biztonsági főnökének

Macron francia elnök és  Alexandre Benalla testőrparancsnok
A picture taken on July 14, 2018 shows French President Emmanuel Macron (R) walking ahead of then top security aide Alexandre Benalla at the end of the Bastille Day military parade in Paris. - French President Macron, trying to curb the most damaging scandal of his presidency so far, on July 20, 2018 fired a top security aide who has been taken into custody after videos emerged showing him strike a young man during a demonstration in Paris in May. The Elysee Palace said that Alexandre Benalla, 26, would be dismissed after "new elements" emerged in the case, namely that he is suspected of unlawfully receiving police surveillance footage in a bid to clear his name. A source close to the inquiry said that three police officers, including two high-ranking officials, have been suspended on suspicion of providing the footage to Benalla. He is facing charges of violence by a public official, impersonating a police officer and complicity in unauthorised use of surveillance footage, the Paris prosecutor's office said. (Photo by PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődik Alexandre Benalla pere a párizsi büntetőbíróságon, Emmanuel Macron volt testőre ellen több vádpont is van, ha bűnösnek találják, akár évekre börtönbe kerülhet - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

Több mint három évvel azután, hogy 2018. május elsején Párizsban a Place de la Contrescarpe nevű téren egy diáktüntetés több résztvevőjét is bántalmazta, egy fiatalembert különös kegyetlenséggel megvert, bíróság elé kell állnia Emmanuel Macron francia államfő egykori biztonsági főnökének, Alexandre Benalla-nak.

Alexandre Benalla és Emmanuel Macron francia államfő Forrás: AFP/Philippe Wojazer

Az agresszióról készült képsorok annak idején bejárták a világsajtót, tisztán látszik, amint Benalla kirángat a tömegből egy fiatalembert és a földre teperi, majd ütlegelni kezdi.

Az ügyészség még az év elején indítványozott büntetőeljárást Benalla és egy másik testőr, Vincent Crase ellen, akiket testi sértéssel vádolnak. A Le Figaro értesülési szerint Alexandre Benalla-nak nem csak a felvételen látható fiatalember elleni testi sértés miatt kell felelnie, hanem a nyomozás során kiderült, hogy egy párt is zaklatott az egykori testőr, illetve két további személy ellen is erőszakoskodott, szintén Párizsban a Jardin des plantes nevű parkban.

A lap arról is beszámol, hogy 2019 februárjában már egy hétre előzetes letartóztatásba helyezték a két férfit, akik azt állították, hogy azért volt szükség az erőszakos fellépésre, mert a tüntetők rájuk támadtak. Az ügyben eljáró nyomozóbíró azonban úgy ítélte meg, hogy nem volt indokolt a beavatkozásuk, ezért indítványozta a vádlottak büntetőbíróság elé állítását.

Benalla 2019-ben kiadott egy könyvet „Amiről nem akarják, hogy elmondjam" címmel, az önéletrajzi elemekben bővelkedő írásban Benalla felfedi az Élysée-palota titkait, említést tesz a tüntetők bántalmazását követő őrizetbe vételéről, a rendőrségi kihallgatásáról és az otthonában tartott házkutatásról is. A könyvben Benalla elismeri, hogy hibázott, de hozzátette, hogy messze nem ő az egyetlen felelős a történtekért, majd a hatalom biztosítékaként aposztrofálta magát.

Sajtóértesülések szerint a 29 éves, marokkói származású Alexandre Benalla ellen több vádpontot is felhoztak,

így tüntetők ellen elkövetett erőszak, a közfeladatok gyakorlásába való jogtalan beavatkozás, fegyverviselés, rendőrségi karszalag nyilvános és jogellenes használata, szakmai titok megsértése és biztonsági kamerák felvételeinek közzététele miatt is felelnie kell Macron egykori bizalmasának a bíróság előtt.

Alexandre Benalla Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Ha bűnösnek találják, akár öt év börtönbüntetést és 375 ezer euró pénzbírságot is kiszabhatnak rá. A másik testőr, Vincent Crase ellen felhozott vádak is súlyosak, őt tüntetők ellen elkövetett erőszakkal, rendőrségi karszalag jogtalan használatával, tiltott fegyverviseléssel és adatok törlésével vádolják, amiért három év börtönbüntetést és 45 ezer euró pénzbírságot is kaphat.

A két egykori testőrön kívül a párizsi rendőrség két korábbi magasrangú tisztje ellen is nyomozás folyik, őket azzal gyanúsítják, hogy kiadták Alexandre Benalla részére a Place de la Contrescarpe térfigyelő kamerájának képeit, így az ellenük felhozott vád videóvédelmi képek nyilvánosságra hozatala és szakmai titok megsértése.

Benalla-nak egyébként nem ez az egyetlen folyamatban lévő bírósági ügye, azért is nyomoznak utána, mert az Élysée-ből történt elbocsátását követően nem adta le a diplomata útlevelét, hanem még több alkalommal használta azt, ezért diplomáciai útlevéllel való visszaélés és csalás miatt is folyik ellene jogi eljárás, melyet a párizsi ügyészség 2018. december 29-én indított, a büntetőbíróság most elrendelte a két akta összekapcsolását.

Ezzel azonban még mindig nincs vége a Benalla ellen folyó jogi eljárásoknak, ugyanis további három ügyben is érintett a szadista testőr. A francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF) korrupció gyanúja miatt nyomoz ellene, amiért közvetítőként részt vett Vincent Crase cége egy Putyinhoz közel álló orosz oligarchával folytatott kétes ügyleteiben.

Ezenkívül 2019 novembere óta nyomoznak ellene az otthonában, illetve az Élysée-palotában tartott páncélszekrények tartalmának ügyében, melyekben a gyanú szerint fegyvereket tartott, illetve itt rejthette el a 2018. május 1-jén történtekkel kapcsolatos bizonyítékokat. Ezenkívül a párizsi ügyészség 2019 áprilisa óta nyomoz Benalla ellen a Szenátus vizsgálóbizottsága előtt tett hamis tanúvallomás gyanúja miatt.