Észak-Korea nagy hatótávolságú robotrepülőket tesztelt

politics Horizontal
Az Észak-koreai KCNA hírügynökség dátum nélkül kiadott képe egy robotrepülő indításáról
Vágólapra másolva!
Észak-Korea sikeresen tesztelt a hétvégén több, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet - közölte hétfőn a KCNA, a kommunista állam hírügynöksége.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a harceszközök

1500 kilométer távolságra repültek

a szombati és vasárnapi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe. Elemzők úgy gondolják, hogy ez lehet a phenjani vezetés első olyan manőverező robotrepülőgép-típusa, amely képes nukleáris robbanófej hordozására is.

A KCNA stratégiai jelentőségűnek nevezte a harci robotrepülőgépek kifejlesztését, amelyek

Utóbbi minden bizonnyal a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokra utal, amelyekben a phenjani vezetés támadási előkészületeket lát.

Az Észak-koreai KCNA hírügynökség dátum nélkül kiadott képe egy robotrepülő indításáról Forrás: AFP/KCNA

Észak-Korea manőverező robotrepülőgépei rendszerint kevesebb közfigyelmet vonnak magukra, mert

a ballisztikus rakétákra vonatkozó programmal szemben ezeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai nem tiltják.

"Ez az első manőverező robotrepülőgép Észak-Koreában, ami kifejezetten +stratégiai+ jelzést kapott" - mondta Ankit Panda, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet rangidős elemzője. "Ez bevett körülírása a nukleáris képességekkel rendelkező rendszereknek" - tette hozzá.

Észak-Korea kormánya által közreadott képet mutatnak a híradóban, amit egy televízió képernyőjén néznek emberek Szöulban Forrás: MTI/AP/Ri Dzsin Man

Az egyelőre nem világos, hogy a phenjani rezsimnek sikerült-e építenie kellően kicsiny nukleáris robbanófejeket is a robotrepülőgépeihez, mindenesetre Kim Dzsongun észak-koreai vezető az év elején országa egyik fő célkitűzésének nevezte az ilyen jellegű eszközök kifejlesztését.