Vietnamban felgyorsítanák az oltási kampányt

koronavírus, Kína, Vuhan
Citizens line up at a supermarket before the restriction starts in Wuhan City, central China's Hubei Province, 2 August 2021. (Photo by stringer / stringer / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Helyszíni beszámolók szerint az egészségügyi dolgozók egész éjszaka folyamatosan oltották a lakosságot a koronavírus elleni vakcinával. Az immár július óta szigorú zárlat alatt lévő Hanoiban, eddig 5,5 millió dózist adtak be, közülük több mint egymilliót ezen a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Az 5,8 milliós város lakosságának mintegy 80 százaléka kapta meg mostanra az oltás legalább egyik adagját,

a hatóságok pedig remélik, hogy ennek a hétnek a végére ez az arány eléri a száz százalékot.

Jelenleg a 98 milliós ország lakosságának körülbelül a fele él zárlat alatt, és a biztató hanoi számok ellenére az országos átoltottság egyelőre alacsony, mintegy 28 százalék, és csupán négy százalék azok aránya, akik az oltás mindkét dózisát megkapták.

Ázsiát továbbra is markában tartja a vírus, ezért Vietnamban az oltás ütemének felgyorsítása mellett döntöttek. Forrás: Imaginechina via AFP/stringer/Stringer

A délkelet-ázsiai ország idén áprilisig sikerrel vette fel a harcot a járvánnyal, az egészségügyi hatóságoknak pedig sikerült alacsonyan tartaniuk a fertőzésszámot, a Covid-19-nek pedig csak 35 halálos áldozatát jelentették.

Az oltóanyaghiány miatt azonban az elmúlt hónapokban lassult az oltási kampány, a vírus agresszívebb és fertőzőbb delta variánsa miatt pedig több mint 600 ezer új fertőzést regisztráltak, és négy hónap alatt több mint 15 ezer halálos áldozatot is jelentettek.

Az ország üzleti fővárosában, a vírusgócnak számító Ho Shi Minh-városban - amely augusztus végén került szigorú zárlat alá -

a felnőtt lakosság több mint 95 százaléka kapta meg az oltás első adagját, de sokuknak a vakcinahiány miatt nem jut második.

A hiányt orvosolandó a vietnami egészségügyi hatóságok engedélyezték az oltások keverését, azaz nem írják elő, hogy a második dózist ugyanabból a vakcinából kell beadni. Vietnamban jelenleg AstraZenecával, Pfizerrel, Modernával, illetve Sinopharmmal oltanak.