Múlt szombaton egy százfős, feketékből álló tömeg liszttel öntötte le Val-de-Reuil polgármesterét, majd zaklatni kezdtek egy esküvőre összegyűlt násznépet. Ezt követően a tiltakozások ellenére a fekete tömeg erőszakkal behatolt a kisváros polgármesteri hivatalába. A meghökkentő esetet követően Gérald Darmanin, francia belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy elindította a hivatalos eljárást a 'Fekete-Afrikaiak Védelmi Ligája' nevű jogvédő szervezet feloszlatására, mert a szervezetet a tevékenysége alapján rasszistának nyilvánította.

A Fekete-Afrikaiak Ligája nevű szervezet múlt szombaton egy százfős, feketékből álló tömeget vezényelt a normandiai kistelepülés, Val-de-Reuil polgármesteri hivatalához. Először liszttel öntötték le a polgármestert, majd zaklatni kezdtek egy esküvőre összegyűlt francia násznépet. Ezt követően az erőszakos tömegből kiváló 30 fő betört a városházára. Egy ott dolgozó nő tiltakozása ellenére erőszakkal behatoltak az épületbe, majd további 70 fő csatlakozott hozzájuk.

A Fekete-Afrikaiak Ligája azért hívta össze a demonstrálókat, mert egy héttel korábban a településen két helyi fiatal heves összeszólalkozását követően a szülők és népes rokonsága – hozzávetőleg százfős csoportja – között tömegverekedés tört ki. A csoportban kurd és szenegáli migránsok csaptak össze.

A migráns közösségek vasrudakkal, késekkel, fejszékkel estek egymásnak a nyílt utcán, többen megsérültek, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett. Az eset óriási felháborodást váltott ki a francia közéletben. 

A városban a feszültségek egy hét alatt sem csitultak, mindennapossá váltak a nagy létszámú csoportok hangos felvonulásai, amelyhez még Párizsból is érkeztek tüntetők, akik az utcán rasszista rigmusokat kántáltak egymásnak.

A Fekete-Afrikaiak Védelmi Ligáját 2017-ben alapította Egountchi Behanzin, aki magát politikai aktivistának, a négerfóbia elleni harc alakjának, pán-afrikai és forradalmi aktivistának" nevezi.

Behanzint 2014-ben börtönbüntetésre ítélték nemi erőszakért, 2019-ben pedig egy másik település polgármesterének, a jobboldali Patrick Balkany-nak a megfenyegetéséért került bíróság elé.Az erőszakos feketejogi szervezetnek hozzávetőleg százezer tagja van, Facebook-oldalát 300 ezer felhasználó követi, a Twitter azonban már felfüggesztette fiókjukat. 

A Fekete-Afrikaiak Ligája rendszeresen szervez erőszakos demonstrációkat Franciaországban a „feketéket célzó rasszizmus és rendőri erőszak ellen". A francia államot a szervezet rendszeresen totalitáriusnak, terroristának, rabszolgatartónak és gyarmatosítónak titulálja.