Megcélozta az ellenséget, aztán saját magát lőtte ki az amerikai tengeralattjáró

A Scorpion tengeralattjáró 1968-ban, Nápolyban, nem sokkal a katasztófa előtt.
Vágólapra másolva!
A tengeralattjárók sokáig első számú fegyvere a torpedó volt. A víz alatti fegyver működése egyszerűnek tűnik a kívülállók számára: meg kell célozni az ellenséges hajót, ki kell lőni a torpedót, az pedig üldözőbe veszi a célpontot, és addig megy, amíg el nem találja. De mi van akkor, ha a torpedó elveszti a célpontot, ezért újat keres magának? Ma már több, évekig vagy évtizedekig megmagyarázhatatlannak tartott haditengerészeti katasztrófáról tudjuk, hogy hibás torpedó okozta. Az amerikai flotta legalább három tengeralattjárója önmagát süllyesztette el így a XX. században.
Vágólapra másolva!

Az Mk. 14 torpedó – az életveszélyes csúcsfegyver

Az 1929-es tőzsdekrach és az ezt követő gazdasági világválság az amerikai flotta fejlesztéseit is visszavetette. Bár a tengeralattjárósok megkapták a high tech fegyvert, a Mk. 14 jelzésű torpedót,

sosem gyakorlatozhattak vele élesben,

mert túl drága volt.

A torpedó darabja 10 ezer dollárba került, miközben egy átlagos autó ára 800 dollár volt.

Így amikor 1942-ben, Pearl Harbor lebombázása után az Egyesült Államok hadba lépett Japán ellen, senki nem tudta, hogy a csúcsfegyver ócskavas. A későbbi tesztek kimutatták, hogy az Mk. 14 az esetek 70 százalékában vagy túl mélyen halad, vagy nem találja el a célt, vagy ha eltalálja, a robbanófej csődöt mond.

Egy Mk. 14 torpedó vizsgálata Keyport kikötőjében, 1943-ban Forrás: Historic Naval Ships Association

Az USS Tinosa nevű tengeralattjáró egy teljes napon át próbálta elsüllyeszteni a japán Tonan Maru nevű tankhajót 1943-ban.

Tizenöt Mk. 14 torpedót lőttek ki a hajóra, ebből tizenkettő talált, de csak egy robbant fel. A japán tartályhajó végül elmenekült.

Egy másik esetben a Seawolf négy Mk. 14-et lőtt ki hiába egy japán csapatszállítóra. A kapitány ekkor a régi, első világháborús Mk. 10-essel célozta meg az ellenséget, és az felrobbant az első találatkor. De nem ez volt a Seawolf első kiábrándító ütközete. Korábban

egy alkalommal nyolc új torpedót lőtt ki japán hadihajóra, amelyek közül hét mellément, ami pedig talált, nem robbant fel.

Roosevelt elnök ellátogat a New London tengeralattjáró-bázisra 1940-ben Forrás: Reddit

A Thresher parancsnoka, William John "Moke" Millican korvettkapitány azt mondta a befulladt torpedókról:

A torpedó tehát használhatatlan volt.

A pletyka szerint volt olyan japán hajó, amely egy, az oldalából kiálló, fel nem robbant amerikai torpedóval tért vissza kikötőbe.

Szerelők készítenek elő egy Mk. 14 torpedót Alexandriában, a második világháborúban Forrás: US Navy

Ráadásul volt egy életveszélyes hibája is: a kilövés után hajlamos volt egy nagy kört tenni, és megcélozni a kiindulási pontot, a tengeralattjárót. Legalább 24, de egyes kutatások szerint 30 esetben fordult elő, hogy a Mk. 14 elkezdte üldözni az őt kilövő tengeralattjárót.

Cikkünk folytatódik a következő oldalon!