Dániában nemrég eltörölték az összes koronavírus-járvány miatt hozott szigorítást, azonban a Sundhedsstyrelsen (SSI, Dán Egészségügyi Hatóság) szerint a migránsok körében rendkívül magas az oltásellenesek száma, ez pedig komolyan veszélyeztetheti a nyájimmunitás kialakulását.

Az SSI adatai alapján a szomáliai migránsok, illetve azok leszármazottai 38,8 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltást Dániában, a libanoniak 40,7 százaléka, illetve a szíriaiak 45,2 százaléka. Ezzel szemben a teljes népesség tekintetében ez az arány 73,3 százalékon áll. 

A szakértők szerint emiatt a nagy különbség miatt veszélybe kerülhet a nyájimmunitás kialakulása is. 

Ráadásul a Dániában élő migránsokat rendkívül nehéz meggyőzni arról, hogy oltassák be magukat. Jelenleg a gettókban mobil oltópontokat alakítottak ki, valamint az egészségügyi dolgozók ajtóról ajtóra is járnak, így próbálják meggyőzni a migránsokat az oltás felvételéről.

IllusztrációForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson/Johan Nilsson

A BT nevű lap is kiemelte, hogy Dániában a vakcinákat a legnagyobb mértékben a 40 év alatti migránsok utasítják el a legnagyobb mértékben. Ez javarészt a körükben terjedő álhíreknek köszönhető, hiszen sokan hisznek abban, hogy a vakcina súlyos betegségeket okoz, miközben erre semmilyen tudományos bizonyíték nincs.