Harminckét női labdarúgó érkezett családjával együtt Afganisztánból Pakisztánba a tálibok elől menekülve - közölte szerdán egy pakisztáni tisztségviselő.

Fauád Csaudhrí pakisztáni tájékoztatási miniszter elmondta, hogy a közúton érkező, több mint száz főből álló csoport Pakisztán északnyugati részén, Torhamnál lépte át a határt kedd éjjel, a megfelelő úti okmányok és vízumok birtokában.

Amír Dogar, a pakisztáni futballszövetség egyik alelnöke arról tájékoztatott, hogy a sportolók Lahor felé vették az irányt, mert egy ideig ott lesznek elszállásolva. Végső úti céljuk várhatóan a katari főváros, Doha.
A női labdarúgók és családtagjaik a tálibok fenyegetése miatt kényszerültek elmenekülni Afganisztánból. A tálibok augusztus közepén vették át a hatalmat az országban, és bár azt ígérték, hogy az iszlám által megengedett mértékig tiszteletben tartják a nők jogait, a bizonytalanság miatt sokan inkább a távozást választják.
A 2007-ben alakult afgán női futballválogatott tagjai már néhány nappal a hatalomváltás után Ausztráliába menekültek.Egy korábbi csapatkapitány arra buzdította az országban maradókat, hogy égessék el sportfelszerelésüket és töröljék magukat a közösségi médiából, hogy elkerüljék az esetleges megtorlást. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a múlt hónapban elmondta, hogy dolgozik az Afganisztánban maradt sportolók kimenekítésén.

Női labdarúgók Lahorban szeptember 15-énForrás: AFP/Arif Ali

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott hozzáállásuk a nőkhöz. Ennek ellenére egyes sportágakból kizárták őket, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését.
A tálibok átmeneti kormányának kommunikációja ellentmondásos a női jogok kérdésében: miközben a radikálisok igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a Tolo News afgán hírcsatornának adott interjújában egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek. A múlt héten alakított ügyvivő kormány tagjai kivétel nélkül férfiak és tálibok.

A tálibok oktatáspolitikája is eltérő a korábbiakhoz képest. Míg az elmúlt években a férfiak és a nők együtt tanulhattak a felsőoktatásban, a radikálisok a napokban jelezték, hogy megszüntetik a koedukációt.