A toulouse-i bíróság felmentette Mohamed Tataiat imámot, aki korábban a zsidók meggyilkolására felszólító részeket idézett Mohamed próféta tanításaiból. A francia bíróság szerint a migráns hátterű imám igazából „mérsékeltnek és ökumenikusnak" tekinthető. Az ítélet hatalmas társadalmi felháborodást váltott ki.

Toulouse városának bírósága kedden felmentette a „faji alapú gyűlöletkeltés és erőszakra való uszítás" vádjai alól azt a migráns hátterű imámot, aki 2017-ben

egy prédikációjában a zsidók meggyilkolására felszólító passzusokat idézett a Hadiszból, a Mohamed próféta tanításait tartalmazó írásos gyűjteményből – írja a Valuers actuelles című konzervatív hetilap.

Az imám, Mohamed Tataiat többek között fennhangon idézte a próféta felszólítását: Egy zsidó férfi áll mögöttem, jöjj és öld meg.A „szentbeszéd" későbbi szakaszaiban, amikor az imám már nem a Hadiszból prédikált, hanem saját kútfőből, a zsidókat és a zsidó vallást célzó erőszakos, gyűlöletkeltő, vallásháborút emlegető kijelentéseket tett. Tataiat antiszemita sztereotípiákat is felhasznált a beszédében, például a zsidóknak a pénztőke feletti irányításáról szónokolt. A szóban forgó prédikáción 3000 iszlám hívő volt jelen.

A beszéd után a Licra (Nemzetközi Liga a Rasszizmus és Antiszemitizmus ellen) feljelentést tett az imám ellen az erőszakosan antiszemita kijelentései miatt. Az ügyben eljáró toulouse-i bíróság kedden kihirdetett ítéletében azonban az állt, hogy a Mohamed Tataiat-val szemben felhozott vádak nem bizonyultak valósnak, sőt a bíróság az imámot „mérsékeltnek és ökumenikusnak" nyilvánította.

Az Iszlamofóbia Elleni Felügyelet elnöke, Abdallah Zekri üdvözölte a bíróság ítéletét.

A francia társadalomban az eset óriási felháborodást váltott ki.