A lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik antitestekkel Lengyelországban

koronavírus, vírus, járvány Lengyelország, 2021, május, közlekedés, tömegközlekedés
Passengers in protective face masks are seen in a tram painted with European Union colours as the number of cases drops significantly in Krakow's Old Town, Poland on May 28, 2021. Coronavirus  lockdown is partially lifted as Poland managed to vaccinate about 15 million people and the number of Covid cases is low. Pubs and restaurants can now host outdoor guests and people do not need to wear face masks outdoors. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lengyelországban a lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik a SARS-CoV-2 vírus antitestjeivel, és a társadalom ilyen szintű immunitása mellett a kórházak megterheltsége alacsonyabb lehet a negyedik járványhullám idején, mint korábban - közölte a lengyel egészségügyi tárca szóvivője szerdán.
Vágólapra másolva!

A júliustól Lengyelország-szerte végzett kutatásra utalva Wojciech Andrusiewicz szóvivő elmondta: a tárcája rendelkezésére álló adatok szerint a lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik antitestekkel.

– tette hozzá.

A lakosok több mint hetven százaléka rendelkezik antitestekkel Lengyelországban Forrás: Getty Images/NurPhoto/Dominika Zarzycka

Az említett kutatás során a teljesen beoltottak 98 százalékánál, valamint a még be nem oltottak negyven százalékánál mutattak ki antitesteket - ismertette az adatokat Andrusiewicz. Hozzátette: az utóbbi csoportba feltehetőleg azok tartoznak, akik már átestek a koronavírus okozta fertőzésen.

A társadalom mintegy fele részesült teljes oltásban

Ezen adatokat figyelembe véve, Lengyelországban a negyedik járványhullám során "a kórházi ellátás feltehetőleg nem jelent majd olyan problémát", mint az előző időszakokban - értékelte a szóvivő.
Szerdai fertőzöttségi adatokra hivatkozva elmondta:

a járvány gyorsulni kezd, és leginkább a legkevésbé átoltott három kelet-lengyelországi vajdaságban terjed.

Az egészségügyi tárca szerdán közölte: egy nap alatt 767 új fertőzést mutattak ki, a Covid-19 miatt 9-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 12-en haltak meg.

Szerdai információk szerint eddig több mint 19 millió 143 ezer lengyel, vagyis a társadalom mintegy fele részesült teljes oltásban.

A több mint 38 millió lakosú Lengyelországban a járvány kitörése óta eddig több mint kétmillió 895 ezer esetben mutatták ki a fertőzést, így a társadalom mintegy 7,6 százaléka esett át bizonyítottan a betegségen. Az Andrusiewicz által említett, antitestekkel már rendelkező csoport nagyobb része feltehetőleg tünetmentes, illetve ki nem mutatott fertőzésen esett át.