Egy ritka vírus miatt aggódnak Dél-Indiában. A hatóságok egy újabb járvány kitörésenek a megakadályozásán dolgoznak, miután egy 12 éves fiú meghalt miután Nipah-vírussal fertőződött meg - írja a Fox News.

Az indiai Kerala állam Kozsíkóde városában kórházba szállítottak egy fiút magas lázzal és agyhártyagyulladás tüneteivel. A kórházban Nipah vírusfertőzést diagnosztizáltak nála, a gyerek szeptember 5-én meghalt.
A halála után a tisztviselők azonosították és izolálták azokat akikkel a fiú kapcsolatba került.

Szeptember 6-ig 188 embert azonosítottak, közülük szorosabb kapcsolatba 20 emberrel került. Őket karantén alá vonták, illetve kórház megfigyelés alatt álnak. Szeptember 7-én nyolc közeli kapcsolat tesztje negatív lett. Viszont a CBS News beszámolója szerint legalább két kórházi személyzet tagján megfigyelhetőek a vírus tünetei.
A hatóságok zárlat alá vonték a fiú otthonának 3,2 kilométeres környezetét is.Nipah vírus előfordul a gyümölcsevő denevérben, az óriás repülőkutyákban, és könnyen átterjed emberre is.

A vírus többnyire agyhártyagyulladás-szerűek tüneteket okoz. Tünetei közé tartozik még a láz, fejfájás, álmosság, zavartság.

A vírussal fertőzött emberek a tünetek megjelenésétől kezdve 48 órán belül kómába eshetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus rendkívül veszélyes, halálozási aránya akár 75 százalék. Ez jóval magasabb, mint a COVID-19 halálozási aránya, amely becslések szerint összességében 2 százalák körüli.