Sikeres tesztet hajtott végre Dél-Korea szerdán egy tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétával (SLBM), néhány órával azután, hogy Észak-Korea is két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról.

A dél-koreai elnöki hivatal közlése szerint Mun Dzse In államfő is figyelemmel követte a rakétakísérletet, amelyet egy saját gyártmányú tengeralattjáróról hajtottak végre. A közlemény szerint a rakéta a tervezett távolságot megtette, és pontosan eltalálta a kijelölt célpontot.
Az SLBM-rakétának jelentős elrettentő ereje van az egyszerre minden irányból érkező fenyegetésekkel szemben, és várhatóan nagy szerepet fog játszani Dél-Korea önerőn alapuló honvédelmében és a béke megteremtésében a Koreai-félszigeten - emelték ki az elnöki hivatal közleményében. 

Dél-Korea ezzel a hetedik olyan ország lett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és India után, amely rendelkezik saját gyártmányú, nagy stratégiai értékkel bíró SLBM-rakétával. Észak-Korea is azt állítja, hogy maga is kifejlesztett tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, de dél-koreai biztonsági tisztségviselők szerint Phenjan csak úszó platformról hajtotta végre sikeres kísérletét, nem tényleges tengeralattjáróról.

Pár órával korábban a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága közölte, észlelték, hogyÉszak-Korea újabb két ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partjáról. A hírt a japán parti őrség is megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket. Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül pedig azt közölte, hogy nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket is sikeresen tesztelt a hét végén.

Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán Szöulban tanácskozott Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel. A megbeszélés után Vang újságíróknak azt mondta, hogy Phenjan legutóbbi rakétakísérletei olyan katonai tevékenységek, amelyeket más országok is rendszeresen végeznek. A kínai tárcavezető hangsúlyozta: fokozni kell a közös erőfeszítéseket annak érdekében, hogy felújítsák a párbeszédet Észak-Koreával.