Emmanuel Macron francia elnök felavatta csütörtökön a tavaly elhunyt világhírű művész, Christo tervei alapján becsomagolt párizsi Diadalívet.

A posztumusz elkészült installációhoz mintegy 2500 négyzetméternyi ezüstös és kék újrahasznosított műanyag csomagolóanyagot használtak fel.

Ez egy hatvanéves álom megvalósulása: egy őrült álom vált valóra- fogalmazott Macron az ünnepségen, amelyre felesége, Brigitte Macron, valamint Roselyne Bachelot kulturális miniszter és Anne Hidalgo párizsi polgármester, elnökjelölt is elkísérte.

Emmanuel Macron francia elnök, a már elhunyt művész unokaöccsével, Vladimir Javacheffel és Roselyne Bachelot kulturális miniszterrel az ezüstkék szövetbe burkolt párizsi Diadalív felavatásán, szeptember 16-ánForrás: AFP/Ludovic Marin

Macron arról is beszélt: különösen örül annak, hogy éppen a Diadalívet borítja be az installáció, mivel 2018 végén az emlékmű "oly sokat szenvedett". Ezzel az elnök az elfajult kormányellenes "sárgamellényes" tüntetés során történt vandalizmusra utalt. Bachelot az alkotást a művészi zsenialitás posztumusz tanúságtételének nevezte.

A bolgár származású Christo 1961-ben dolgozta ki a Diadalív becsomagolásának tervét. A mű végül a részletes rajzok és modellek alapján unokaöccse, Vladimir Yavatchev irányításával születetett meg 14 millió eurós ráfordítással.

A párizsi Champs-Elysées egyik végét uraló emlékmű népszerű látványosság, a becsomagolt Diadalívet és panorámás teraszát továbbra is látogathatják a turisták. A Diadalívnél található az ismeretlen katona emlékműve is, amelynek lángját minden nap meggyújtják.

Sok párizsi járókelőt állított meg az új műalkotás. Egy közelben dolgozó férfi elmondta, hogy őt egy szürke elefántra emlékezteti, amelyet a Champs-Elysées-n helyeztek el. A 39 éves, Párizsban élő Agnieszka Wojel szerint pedig az installáció rávilágít az emlékmű formájának szépségére.
A műalkotás október 3-ig tekinthető meg.