Pénteken parlamenti választások lesznek Oroszországban

Russia Early Parlimentary Elections Horizontal
6652092 16.09.2021 An employee of the RN-Uvatneftegaz votes during early voting in the 2021 Russian legislative election, in the Uvat district of the Tyumen region, Russia. Early voting in remote areas with poor or no transport links began on August 29, 2021. Russia is to hold legislative elections on 17-19 September 2021. Voters will go to the polls to elect members of the Russian State Duma. Sergey Rusanov / Sputnik (Photo by Sergey Rusanov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz választók péntektől három napig szavaznak a szövetségi parlament alsóházának új összetételéről. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is.
Vágólapra másolva!

Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartanak. A választásokon Oroszországban 96 ezer szavazóhelyiségben 108 millió, az ország határain kívül kétmillió jogosult adhatja le voksát. Az előrehozott választás jogával mintegy 150 ezren éltek, az ország hét régiójában pedig 2,6 millióan jelentkeztek online voksolásra.

Az Állami Duma 450 ötéves mandátumáért 14 párt 5822 jelöltje és 10 független jelölt mérkőzik meg, 225 képviselőt egyéni választókörzetben, és ugyanennyit listán fognak megválasztani.

Egyéni választókörzetekben 2020 jelölt indul. Listán átlagosan 17, egyéniben pedig kilenc aspiráns küzd egy-egy mandátumért.

Leadott voks az oroszországi Tyumen régió Uvat körzetében. A távoli, rossz vagy semmilyen közlekedési kapcsolattal nem rendelkező területeken 2021. augusztus 29-én kezdődött az előrehozott szavazás Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Rusanov

Az előrejelzések szerint a választásokon a kormányzó Egységes Oroszország megőrzi többségét, de az egyik nagy kérdés az, hogy megtartja-e az alkotmányos többségét is.

Az előrejelzések szerint a parlament mind a négy frakciója - vagyis a kormánypárt mellett a kommunistáké, a jobboldali populista liberális demokratáké, valamint a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért - is megmaradhat, és átlépheti az ötszázalékos bekerülési küszöböt az Új Emberek elnevezésű új párt is.

A választásokban nem vehetnek részt három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet tagjai, amelyeket nyáron szélsőségesnek ítéltek és betiltottak.

Navalnij egyébként "okos szavazás" néven projektet kezdeményezett a választókörzetekben az Egységes Oroszországéval szemben legesélyesebb jelölt támogatására.

Az orosz hatóságok az "okos szavazásra" vonatkozó anyagok eltávolítására szólítottak fel több - főleg amerikai - IT-céget. Mivel ezek nem engedelmeskedtek, az orosz külügyminisztérium bekérette a moszkvai nagykövetet, akivel közölték, hogy "kategorikusan elfogadhatatlan" az orosz belügyekbe való beavatkozás.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke szerdán elmondta, hogy a szövetségi listákon szereplő jelöltaspiránsok közül 306-ot töröltek, köztük 211-et az illetékes pártok saját döntése alapján. Közölte, hogy az általa vezetett testülethez több mint 5300 bejelentés érkezett - ebből több mint 4800 a parlamenti választással kapcsolatban -, ami csaknem a duplája a 2016-ban feljegyzett mennyiségnek. 93 panasz választáson való részvételre történő kényszerítésre vonatkozott.

Pamfilova közölte, hogy

az Oroszországban "idegen ügynöknek" minősített tömegtájékoztatási eszközöknek a választásokról való tudósításhoz fűződő jogát nem korlátozzák.

Az ilyen megítélés alá tartozó szervezetek részt vehetnek a megfigyelésben

Beszámolója szerint a választások megfigyelésére 17 nemzetközi szervezet kapott meghívást, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlése és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE). Az ODIHR volt az egyetlen, amely ezt elutasította, mert 500 megfigyelőt akart küldeni, míg Moszkva 60 helyet ajánlott fel.

Pamfilova szerint így is az ODIHR-é lett volna a legnépesebb misszió. Közölte, hogy a külföldi megfigyelők számát a külügyminisztérium korlátozta, a járvány elleni védekezésben fontos szerepet játszó fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) javaslatai alapján. Az orosz választási tisztségviselő beszámolója szerint a megfigyelésben legkevesebb 55 ország és tíz nemzetközi szervezet, 34 parlament és 36 nemzeti választási bizottság vesz részt.

Kijelentette, hogy

több mint 413 ezren fognak megfigyelői tevékenységet végezni, egyebek között 16 párt színeiben.

Panfilova elmondta, hogy az Oroszországban aktív 30 párt közül 26 állított jelöltet a különböző szintű választásokra, amelyek közül 23 sikerrel átment a bejegyeztetési eljáráson. A pártjelöltek száma mintegy 74 ezer volt

A tájékoztatón nem esett szó arról, hogy az elmúlt évek során több pártbejegyzési kísérlet - köztük olyanok is, amelyeket Navalnij indított el - nem járt sikerrel.

Pamfilova csütörtökön arról számolt be, hogy a szavazóhelyiségek 96 százalékában több mint százezer videokamera működik. Potenciálisan ezekben adhatja majd le voksát a jogosultak 96-98 százaléka. A videomegfigyelés rendszerét egy nappal a választások megkezdése előtt ellenőrizték.
A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint reggel nyolckor fogják megnyitni.