Úgy tűnik, Joe Biden amerikai elnök politikai alapon dönt arról, melyik amerikai államban van esélye a koronavírusos betegeknek a túlélésre. Az antitestes kezelésükhöz szükséges dózisokat az egészségügyi minisztérium porciózza a tagállamoknak. Floridába - ahol a rivális republikánus párt vezetője a kormányzó - a  kért mennyiség felét küldték el, írja a Breitbart, és más, republikánus vezetésű déli államban is hasonló hozzáállást tapasztaltak. Rengetegen belehalhatnak a döntésbe.

70 ezer dózist kért az antitestes kezelésekhez Florida legutóbb, és mindössze 31 ezret kaptak. Ron DeSantis republikánus kormányzó aggodalmát fejezte ki a Biden-kormányzat váratlan döntése kapcsán, hogy korlátozzák a tagállamba küldött adagokat, és kiemelte, nemhogy kevesebb, még több dózisra is szükség lehet, ahogy az őszi és téli időszakban emelkedik majd a megbetegedések száma. 

A Fehér Ház szóvivője bocsánatkérés helyett ellentámadásba kezdett, Jen Psaki a kormányzókat támadta, hogy nem halad elég jól az oltási program az érintett tagállamokban. Bidenék döntése azért is megdöbbentő, mert Joe Biden a múlt héten még azt ígérte, hogy átlagosan 50 százalékkal emelik majd a dózisok számát Amerika-szerte.  Psaki szerint az a feladatuk, hogy "méltányosan osszák el" a dózisokat, és nem áll a rendelkezésükre korlátlan dózis az antitestes kezelésekhez.

Joe BidenForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Pool

Ron DeSantis kormányzó szerint a betegek fogják majd megszenvedni a döntést. A republikánus floridai szenátor, Marco Rubio is elítélte a döntést, szerinte ez már a diktatúra határait súrolja, és ennek véget kell vetni. Donald Trump Jr., a volt amerikai elnök fia egyenes azt írta Twitteren, hogy vér tapad Biden kezéhez.  Szerinte egész egyszerűen politikai okokból bünteti a republikánus vezetésű államokat azzal, hogy korlátozza a betegek hozzáférését az életmentő kezeléshez.