Terroristának néztek az amerikaiak egy segélymunkást, megöltek hét gyereket Afganisztánban

Pentagon Press Briefing On Operations In Syria Horizontal
Director, Joint Staff, US Marine Lt. Gen. Kenneth F. McKenzie Jr., briefs the press on the stikes against Syria, at the Pentagon in Washington, DC, on April 14. 2018. The Pentagon said Saturday that a joint US-British-French operation against Syria's regime had "successfully hit every target," countering assertions from Russia that dozens of missiles were intercepted. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Az afgán civilek halálát okozó amerikai katonai csapás tragikus hiba volt - mondta pénteken az amerikai védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője.
Vágólapra másolva!

A Pentagon megerősítette, hogy az Iszlám Állam-Horászán Tartomány (ISIS-K) nevű terrorszervezet fenyegetése miatt elrendelt augusztus 29-i kabuli dróntámadás során - amelyben 10 afgán civil meghalt - tévedésből egy civil járművet semmisítettek meg.

Most már biztos vagyok abban, hogy a támadásban tíz civil, köztük hét gyermek halt meg tragikusan - fogalmazott McKenzie. Emellett az elemzésünk megállapította:

nem valószínű, hogy a jármű és azok, akik meghaltak, kapcsolatban álltak volna az ISIS-K-val, vagy közvetlen veszélyt jelentettek volna az amerikai erőkre

- tette hozzá a tábornok.

McKenzie kijelentette: a Pentagon vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy "a katonai csapás tragikus hiba volt" Forrás: AFP/Saul Loeb

McKenzie kijelentette: a Pentagon vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy "a katonai csapás tragikus hiba volt". A tábornok "mély részvétét fejezte ki az elhunytak családja és barátai felé".
A katonai vezető arról is beszélt, hogy a dróntámadást azért indították el, mert

meggyőződésük volt, hogy ezzel megakadályozhatnak egy esetleges támadást,

amely az amerikai katonai erők és a repülőtéren várakozó civilek ellen irányult volna. "Ez hiba volt, és őszintén elnézést kérek. Mint a harcoló erők parancsnoka, teljes mértékben vállalom a felelősséget a tragikus kimenetelű támadás miatt" - fogalmazott McKenzie.

A vizsgálatok azt is megállapították, hogy az amerikai hadsereg tévesen feltételezte a célba vett jármű vezetőjéről, Zemari Ahmadiról, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel.

A férfi ugyanis a Nutrition and Education International nevű segélyszervezet munkatársa volt.

McKenzie sajtótájékoztatóját követően Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteki közleményében szintén részvétét fejezte ki az elhunytak, köztük Ahmadi családtagjainak, valamint a Nutrition and Education International munkatársainak.

Austin írásában arról is beszámolt, hogy a tábornok pénteken tájékoztatta őt a vizsgálat eredményeiről, és a védelmi minisztérium most már tisztában van azzal, hogy "nincs kapcsolat Ahmadi úr és az Iszlám Állam-Horászán Tartomány között". "Ahmadi úr ugyanolyan ártatlan áldozat volt, mint a többiek. Bocsánatot kérünk, és igyekszünk tanulni ebből a szörnyű hibából" - fogalmazott a tárcavezető.

Adam Schiff, Kalifornia állam demokrata képviselője, aki egyben a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke is, pénteken azt mondta: teljes körű magyarázatot kell adni a történtekre. "Tudnunk kell, mi történt a katonai csapást megelőző órákban és percekben, hogy a jövőben megelőzzük a hasonló tragédiákat" - fogalmazott. "Engem is aggaszt, hogy a közvetlenül a támadás után adott nyilatkozatok mennyire voltak pontosak és hiánytalanok, valamint hogy ezek tartalmazták-e a kormány által akkoriban birtokolt összes információt" - mondta Schiff.