Meghalt 84 évesen Abdel-Azíz Buteflika volt algériai elnök - közölte pénteken az algíri államfői hivatal. Buteflika uralmának 20 év után, 2019 áprilisában lett vége, amikor lemondásra kényszerítették.

Halálának okát nem közölte Abdel-Madzsid Tebbun jelenlegi elnök hivatala.

Buteflika a nyolc évig tartó, 1962-ben lezárult algériai függetlenségi háború veteránja volt. Az 1980-as évek elején külföldi száműzetésbe kényszerült, Dubajban élt, és az emír családjának egyik tanácsadójaként dolgozott. Az 1990-es években tért vissza hazájába, amikor Algériában iszlamista terror dúlt. A hadsereg támogatásával 1999-ben választották elnökké.

Abdel-Aziz ButeflikaForrás: Twitter

Államfőként sikerült fegyverszünetet kötnie az iszlamistákkal, és elindított egy nemzeti megbékélési folyamatot. 2013-ban agyvérzése volt, és ezután ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. 

2019 tavaszán, miután bejelentette, hogy ötödször is indulni akar az elnökválasztáson, tömegtüntetések kezdődtek.  Miután a megmozdulások nem maradtak abba, az államfő, akit a hadsereg is távozásra szólított fel, az év áprilisában lemondott. A rendszerellenes tüntetések azonban folytatódtak.