Az utóbbi két napban 3300 latin-amerikai migránst telepítettek át a texasi Del Rio városából - közölték vasárnap az amerikai hatóságok.

Több mint tízezer latin-amerikai menedékkérő vert tábort a napokban a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt, miután átkeltek a Rio Grande folyón az Egyesült Államok területére.  Túlnyomó részük a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből származik.

Átkeltek a folyón, de már nem sokáig maradhatnak amerikai területenForrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Charles C. Peebles

"Az elkövetkező hat-hét napban célunk a lehető leghamarabb kezelni a híd alatt táborozó 12 662 migráns ügyét" - közölte Raul Ortiz, az amerikai határőrség vezetője Del Rióban tartott sajtótájékoztatóján. Ortiz szerint a migránsok a bevándorlási hatóságok létesítményeibe kerülnek, ahonnan többségüket visszaviszik hazájukba.  Hozzátette, hogy az Egyesült Államok megbeszélést folytat a származási és tranzit országokkal, hogy fogadják vissza az embereket.

Ortiz szerint vasárnap hajnal óta nem voltak újabb átkelési kísérletek amerikai területre.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter egy másik sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy vasárnaptól naponta fognak indulni kitoloncolási járatok Haitire.  Az amerikai belbiztonsági tárca szerdán közölte, hogy fokozza a kitoloncolások ütemét, és egyebek mellett a határvédelem erősítésével igyekszik megbirkózni a Del Rióban kialakult migrációs helyzettel.