Kitört a kanári-szigeteki vulkán, menekítik az embereket - videók

Lava pours out of a volcano on La Palma in Spain's Canary Islands Lava pours out of a volcano in the Cumbre Vieja national park at El Paso, on the Canary Island of La Palma, September 19, 2021, in this screen grab taken from a video. FORTA/Handout via REU
Lava pours out of a volcano in the Cumbre Vieja national park at El Paso, on the Canary Island of La Palma, September 19, 2021, in this screen grab taken from a video. FORTA/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT NO RESALES. NO ARCHIVES SPAIN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SPAIN ORG XMIT: GGG-SPS13
Vágólapra másolva!
Ötven év után ismét kitört a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán. Több mint 4 ezer földrengés után vasárnap délután lövellt a levegőbe a több mint ezerfokos láva. Az evakuálás folyamatosan zajlik, már nyolc lakást elért az olvadt kőzetanyag. A hatóságok 10 ezer ember kitelepítésére készülnek.
Vágólapra másolva!

Kitört a Cumbre Vieja vulkán a kanári-szigeteki La Palmán.

Vasárnap délután az El Paso nevű településen lövellt először a levegőbe a láva, ezután még hét kitörési pont alakult ki a nap folyamán.

A szigetek vezetése sárgáról pirosra módosította a riasztási szintet, ami azt jelenti, hogy a vulkán közelében élők evakuálását megkezdték.

Az 1075 fokos magma már több lakóházat elért, több száz embert azonnal kitelepítettek, de a hatóságok becslése szerint legkevesebb 5 ezer, legrosszabb esetben pedig mintegy 10 ezer helybelinek kell elhagynia az otthonát, ami azt jelenti, hogy a szigeten lakók 12 százaléka van közvetlen veszélyben a történtek miatt.

Pedro Sánchez miniszterelnök a helyszínre utazott, VI. Fülöp király pedig telefonon hívta fel a kanári-szigeteki autonóm közösség elnökét.

A kormányfő a kitörést előrejelző tudományos szakemberek munkáját méltatta és köszönte meg, majd közölte: az elmúlt időszak rendkívüli tűzesetei ugyan rengeteg energiát és időt emésztettek fel, ennek ellenére

ahhoz, hogy a vulkánkitörést a Kanári-szigetek emberi életek elvesztése nélkül átvészelje. A katonai sürgősségi egység csapata megérkezett La Palmára, hogy segítsen a munkálatokban, hétfő délelőtt pedig Gran Canariáról és Sevillából is átcsoportosítanak embereket, hogy még gördülékenyebb legyen a kármentés és az evakuálás.

A tanítást a környékbeli településeken elhalasztották, a turistákat másik szállodákba helyezték át. A repülőjáratokat egyelőre nem törölték, de a vulkanológusok szerint hamarosan erre is sor kerülhet, ugyanis a kitörések akár hetekig is eltarthatnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy magyarok élnek-e a vulkán közelében, de a kanári-szigeteki magyar főkonzulátus várja a jelentkezésüket.

A helybelieket nem érte felkészületlenül a vulkán kitörése, ugyanis már egy hete sárga riasztást adtak ki La Palmára, miután folyamatos földrengéseket jeleztek a műszerek - szombattól szombatig több mint 4 ezer 500-at, köztük közel 4-es erősségűeket is. Mivel a kormány számított a Cumbre Vieja kitörésére, ezért felszólította a szigetlakókat arra, hogy készítsék össze holmijaikat arra az esetre, ha a vulkán aktivizálódása miatt evakuálásra kerülne sor.

A Cumbre Vieja vulkán legutóbb ötven évvel ezelőtt, 1971 októberében tört ki, azóta csendesen pihent.

Az akkori kitöréseket szintén földrengések előzték meg, végül több mint két héten keresztül folyamatosak voltak, egy ember halt meg akkor veszélyes gázok belélegzése miatt.