Átmeneti kormányzati szabályokat léptetett életbe és új választójogi törvény kidolgozását jelentette be hétfőn Szaíd Kaisz tunéziai elnök Szidi Bú Zid városában, nyolc héttel azt követően, hogy az alkotmányra hivatkozva átvette a kormányzati hatalmat, amit ellenfelei államcsínynek minősítettek.

Az arab világon végigsöprő, 2011-es arab tavasz bölcsőjének számító Szidi Bú Zid városában tartott beszédében Kaisz kikelt a lázadás és viszály ellen arra utalva, hogy szombaton százak vonultak a főváros Tunisz utcáira az államfő ellen tüntetve.

Szenvedélyes hangvételű beszédét hívei skandálása és közbekiabálásai többször is megszakították. Ismételten kijelentette, hogy a tunéziai alkotmány szellemében cselekedett,  és "forradalmi helyesbítő mozgalomként" jellemezte tevékenységét.

Szaíd KaiszForrás: AFP/Fethi Belaid

Kaisz mindemellett nem közölt részleteket az átmeneti szabályokkal, illetve a választójogi reformmal kapcsolatban, ami megfigyelők szerint választási előkészületekre utalhat.

Július végén függesztette fel a parlamentet

Kaisz július végén függesztette fel a parlament működését és leváltotta a miniszterelnököt. Akkori közlése szerint lépésére az ország széthullásának megakadályozása miatt volt szükség. Eddig adós maradt egy új kormányfő kinevezésével, valamint az országra vonatkozó távlati tervei felvázolásával.

Habib Hedher, a Hisám Masísi leváltott miniszterelnököt támogató Ennahda Mozgalom tisztségviselője a Facebookon hangsúlyozta, hogy az átmeneti szabályok életbe léptetése az alkotmány felfüggesztésével egyenértékű.  A mérsékelt iszlamista politikai erőnek számító Ennahda Szaíd ellenzékéhez tartozik, s a felfüggesztett törvényhozásban többséggel rendelkezett.

Szóba került az alkotmány felfüggesztése

Az államfő egyik tanácsadója szeptember elején a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva arról számolt be, hogy Szaíd az alkotmány felfüggesztését fontolgatja, és népszavazásra bocsátaná az alaptörvény egy átdolgozott változatát. A nagy hatalmú UGTT szakszervezet elutasította ezeket az elképzeléseket, mire Szaíd közölte, hogy az alkotmány esetleges módosítása csakis a meglévő jogszabályi keretek között történhet.