Saïd Bogota, a Taxi 5 és a Franciaországban óriási sikerű Pattaya című filmekben játszott szerepeiről ismert színész a múlt hét óta áll az Essonne megyei törvényszék előtt egy szerelmi féltékenységből fakadó büntető ügy fő vádlottjaként. Az ügyről és a kegyetlen bűncselekmény részleteiről a Le Figaro számolt be. A tegnapi utolsó tárgyalási napon ítéletet hozott a bíró, a színész 16 év börtönt kapott.

„Bestiálisnak" minősített, társtettességben elkövetett emberölési kísérlet miatt kért az ügyészség hétfőn 15-től 17 évig terjedő börtönt Saïd Bogota színész ellen, akit azzal vádolnak, hogy elrabolta, megkínozta majd megkísérelte megölni egyik korábbi barátnőjének élettársát. 

Saïd Bogota ismert francia színészForrás: SaidFan CC BY-SA 4.0 - commons.wikimedia.org

A tényállás alapján megértettük, hogy Bogota csak egy oda szóló jegyet váltott ki az áldozat számára, egyenesen a halálba, visszaút már nem volt" - érvelt François Camard ügyész, aki szerint a színész, a bűncselekmény felbujtójaként, előre megfontolt szándékkal próbált ölni.

A vádhatóság - a migráns hátterű bűnözőkkel szemben ezúttal meglepő határozottsággal - nem fukarkodott akkor sem a büntetési tételekkel, amikor Bogota társtetteseinek kegyetlenségét értékelte, 10-12 év, illetve 12-15 év börtönbüntetést kért a társaira, ahogy fogalmazott azért, mert „a tények valós ismeretében" cselekedtek

Az ügy előzményei

2018 decemberében Bogota és társai munkahelyéről elrabolták Bogota egyik korábbi barátnőjének jelenlegi partnerét, egy 17 éves autószerelő szakmunkást. Miután kocsiba tuszkolták az áldozatot, arra kényszerítették, hogy szabadságot kérjen munkahelyén és szakítson barátnőjével, aki korábban Bogotával élt együtt. A fiatalembert egy lakóház pincéjébe tartották fogva, ahol Bogota és két bűntársa durván, erőszakosan bántalmazták, többek között savval öntötték le és könnygázzal kínozták - mesélte a 17 éves tinédzser múlt heti meghallgatásán.

Essonne megye törvényszék Évry városában (illusztráció)Forrás: AFP/Bertrand Guay

Miután Bogota egyik szomszédja miatt, aki a pincéből érkező borzalmas hangok miatt gyanút fogott, az emberrablóknak menekülni kellett, az addigra már megvakult, levegővétellel küszködő áldozatukat egy mindentől távol eső mezőre vitték. A helyszínen gumilövedékkel kétszer fejbe lőtték, egy utánfutó kampójával kilukasztották a koponyáját, végül leöntötték benzinnel és felgyújtották. A tinédzser megerősítette kihallgatása során, hogy Saïd Bogota dühösen azt ordibálta, hogy „most, hogy látta az arcomat, ki kell végeznünk". Az áldozatnak úgy sikerült elmenekülnie, hogy letépve égő ruháit elmenekült és végül segítséget kapott.

A tárgyalás során megjelenő tanúk, tűzoltók, orvosok és rendőrök, akik látták a fiatalembert „teljesen sokkos állapotban" elborzadásuknak adtak hangot.

Miután a fiatalember rengeteg vért vesztett és „egy hatalmas lyuk volt a fején", továbbá testének nagy része megégett, ujjai elhaltak, mesterséges kómába helyezték, míg életkilátásai nem javultak megfelelően.Csodával határos módon menekültem meg"- mondta el meghallgatásán.

A színész-humorista félig-meddig beismerte az erőszakos cselekmények egy részét, köztük a vontatóhoroggal történő ütlegelést. Később azt is bevallotta, hogy menekülés közben valóban megpróbálta megölni az áldozatot, de két nappal később visszavonta a vallomását. Az ügyben tegnap hozott ítéletet a bíróság, a bűnöző színész-humorista-rapper 16 év börtönt kapott.

Kétségtelenül érdekes egybeesés, hogy a Taxi-sorozat legfőbb szereplője, a marseille-i csodasofőrt játszó Samy Naceri, a szintén bevándorló hátterű, most 60 éves színész ugyancsak bűnöző. Mielőtt színész lett, már volt börtönben rablásért, később egy tévéműsorban szélsőséges muszlim gondolatokat fogalmazott meg, a stúdióban jelen levő nagy írónak, Salman Rushdie-nek azt mondta, hogy 50-szer kellene fejbe lőni, mert a Sátáni versek című remekművében szerinte a muszlimok ellen agitált, később pedig másfél év börtönt kapott, mert kegyetlenül megvert egy embert és halálosan fenyegette is.

De Samy Naceri máskor is szembe került a törvénnyel, volt, hogy egy taxisofőrt akart elrabolni vagy éppen nyilvánosan mutogatta a péniszét.

Samy Naceri azóta is kap szerepeket francia filmekben. Feltehetően az egykori rapper, stand-up humorista és színész, a 17 éves szerelmi riválisát megkínzó, megcsonkító Bogota is kap majd szerepeket Franciaországban, ha 2037-ben kiengedik a börtönből.