Egyre több, magát kiskorúnak állító migráns érkezik Hollandiába

Vágólapra másolva!
Öt éve nem volt ilyen magas a Hollandiába érkező, kísérő nélküli, saját magukat kiskorúaknak mondó migránsok száma - írta kedden a Dutchnews holland hírportál egy menekültügyi szervezet jelentésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Ez év szeptember elsejéig a 665 gyermek (vagy magát annak állító) volt a kiskorú menekültekkel és migránsokkal foglakozó szervezetek gondozásában, kétszer annyi, mint tavaly.

Közel 40 százalékuk Szíriából érkezett.

Vasárnap egy 13 éves fiút találtak a tilburgi pályaudvaron, aki a feltételezések szerint egyedül utazott. A nyár elején egy 10 éves szíriai kislányt találtak Utrecht vasútállomásán. Az elmúlt 10 évben több mint 2500 gyermek tűnt el a hollandiai befogadó központokból, hollétükről nincsenek információk.

A hírportál szerint a kiskorúak egy része Hollandiában vagy más európai országokban találhatott családot, míg

egy részük emberkereskedők kezébe kerülhetett.

Belgiumban hasonló a helyzet, ahol szeptember elején arról számoltak be a helyi lapok, hogy

2021 első felében megháromszorozódott a kísérő nélküli, magukat kiskorúaknak valló migránsok száma.

A belga szövetségi kormány gyámügyi szolgálata 600-700 körülire becsülte a számukat. Azonban a jogvédő szervezetek szerint a valós szám ennél sokkal nagyobb, mivel a kormányzati rendszerek kapacitásai nem elegendők a kiskorú migránsok szükségleteinek kielégítésére, továbbá több sorsára hagyott gyerek nem jelentkezik a hatóságoknál.

A jogvédő szervezetek felhívták a figyelmet: az elhagyatott kiskorú migránsokra olyan veszélyek leselkednek, mint a gyermekprostitúció és a kábítószer-használat.