Tovább erősödik a Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. Keddre virradóan megnyílt egy újabb kürtő a vulkanikus hegy oldalán, folytatódott a kisebb földrengések sorozata, már 106 hektárnyi területet borít láva, és már mintegy hatezer embert evakuáltak a veszélyeztetett területekről.

Újabb lakosokat kellett kitelepíteni hétfő este La Palma szigetén, ahol vasárnap este tört ki a Cumbre Vieja vulkán - írja a Reuters. Sergio Rodriguez, La Palma polgármestere a TVE spanyol televíziónak azt mondta, hogy hétfő este a vulkán lejtőjének egy másik repedéséből is megindult egy lávafolyam, ezért kellett újabb embereket evakuálni.

A Cumbre Vieja vasárnap tört kiForrás: AFP/Desiree Martin

A cikk szerint a sziget 80 ezer lakosa közül 

eddig mintegy 6000 embernek kellett elhagyni az otthonát a kitörés miatt. Halálos áldozatokról és sérültekről továbbra sem érkeztek jelentések. Az Európai Unió Kopernikusz veszélyhelyzet-kezelési Szolgálatának adatai szerint a láva eddig 103 hektárt borított be és 166 házat pusztított el.

A lávafolyam még nem érte el a tengert, pedig erre már hétfő este számítottak. Ha ez megtörténik, akkor a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázok kerülhetnek a levegőbe, és robbanások is bekövetkezhetnek. A vulkánkitörés még hetekig eltarthat. 

A Cumbre Vieja vasárnap több száz méter magasba ontotta ki magából a lávát, amely erdőket borított el, és olvadt kőzetet lövellt az Atlanti-óceán irányába a sziget ritkán lakott területén át. A  kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert a megelőző napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A sok kisebb földrengés között hétfő este volt egy 3,8-es erősségű is.

La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés: akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.