Majdnem 19 ezer bevándorló és menekült rekedt Kolumbia északi részén, várva, hogy átjussanak Panamába - közölte szerdán a kolumbiai ombudsmani hivatal.

– A bevándorlási válság felmérésére küldött megfigyelőcsoport munkája révén megállapíthattuk, hogy jelenleg megközelítőleg 19 ezer bevándorló tartózkodik az Antioquia megyében található Necoclí településen, útban Panama felé - közölte Carlos Camargo ombudsman. A bevándorlók többsége haiti állampolgár - tette hozzá a Twitteren az ombudsman.

Szüntelenül özönlenek a bevándorlók

Az Egyesült Államokba tartó rendszeres menekültáradat tavaly jelentősen csökkent a koronavírus-világjárvány miatti korlátozó intézkedések és a határok lezárása miatt.

19 ezer bevándorló tartózkodik az Antioquia megyében található Necoclí településen, útban Panama feléForrás: AFP/Joaquin Sarmiento

A határok megnyitása óta azonban a 45 ezer lakosú Necoclí mezővárosba szüntelenül özönlenek a bevándorlók. Innen hajóval terveznek tovább utazni az Urabá-öbölbe, a Panamával határos Acandí kolumbiai faluba, ahonnan gyalog indulnak tovább átkelni Panamába, Darién tartomány veszélyes hegyvidéki dzsungelén átkelve.

Napi ötszáz embert engednek át

A többnapos átkelés során - amikor gyakran ivóvizük sincs - kígyókkal, vízmosásokkal, trópusi esőkkel és a kábítószer-kereskedelemben tevékenykedő bűnözőkkel is találkozhatnak a szinte áthatolhatatlan erdőségben.

A panamai és a kolumbiai kormány abban állapodtak meg, hogy a napi ötszáz embert engednek át a határon, de ez elenyésző az érkezők számához képest, akik között sok a nő és a kisgyermek.

Júliusban 18 ezer bevándorló érkezett Panamába Kolumbiából a panamai kormány szerint. A kolumbiai bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint több mint 27 ezer különböző állampolgárságú bevándorló - többségében haiti - lépett be illegálisan a latin-amerikai országba, többnyire az Ecuadorral közös határon.

Idén több mint 70 ezer ember - közöttük 13 ezer gyermek - kelt át Darién régión, annyi, mint az előző öt év alatt összesen.

Gyors vizsgálatot ígért az amerikai belbiztonsági miniszter

A katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből elindulók fő célja az Egyesült Államok. Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter szerdán gyors vizsgálatot rendelt el a mexikói-amerikai határon a határőrség által a határt illegálisan átlépő haitiak ellen alkalmazott "szükségtelen" erőszak ügyében.

A képviselőház nemzetbiztonsági bizottságában tartott meghallgatáson a miniszter fényképeket mutatott be a hét végén a texasi Del Ríóban történtekről. Az egyik képen egy lovon ülő határőr látható, amint az ingénél fogva megragadott egy bevándorlót, és ostornak látszó tárggyal ütlegelte a Rio Grande határfolyó amerikai oldalán.

– A képek nem azt tükrözik, milyenek a határőrök, milyen az Egyesült Államok – jelentette ki a miniszter, aki "gyors és hatékony" vizsgálatot ígért az ügyben.