Egy volt rendőr az apja annak a 18 éves fiatalnak, aki hétfőn lövöldözni kezdett az oroszországi Perm egyetemen. A férfi most elismerte, hogy pénzt adott a fiának, aki abból vette a fegyvert. A támadásban hat ember halt meg.

A 18 éves Timur Bekmansurovot lenyűgözte egy korábbi halálos iskolai lövöldözés, a barátnőjének azt mondta, hogy szerinte ez „menő". A lövöldöző jelenleg egy permi kórházban van, ahol egyik lábát amputálták, és többszörös hasi sérülése miatt kezelik, miután egy rendőr lelőtte.

Ahogy azt korábban az Origo is megírta hétfő reggel lövöldözés volt az orosz Permi Állami Egyetemen.

A vérengzésban hat ember, köztük öt diák halt meg.

Az áldozatok családjaival felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyin is, aki azt mondta, hogy ez nagy veszteség nemcsak a gyerekeiket elvesztő családok, hanem az egész ország számára.

A lövöldöző Timur Bekmansurov elől az ablakokon ugráltak ki az emberek, több tucatnyian megsérültek menekülés közben. 

A fiatal egy 12 vadászpuskával lövöldözött. Apja, a 40 éves Marat Bekmansurov, aki rendőr volt, mielőtt katona lett, elismerte, hogy segített fiának megvenni azt a fegyvert amivel a vérengzést elkövette.

Pénzt spórolt, hogy megvegye ezt a fegyvert, én pedig kipótoltam. A férfi közel 150 ezer forintnak megfelelő összeggel segítette ki fiát.

A fiatalnak volt vadászengedélye és a megfelelő orvosi vizsgálatokon is átesett, megszerezte az össze szükséges dokumentumot, hogy fegyvert szerezhessen. Egy helyi lőtérre járt gyakorolni.

Több tucat fiatal megsérült menekülés közbenForrás: SPUTNIK VIA AFP/ALEXEY ROMANOV

Egy korábbi barátnője azt mondta az újságíróknak, hogy a fiú nagyon izgatott legy a korábbi kazanyi iskolai lövöldözéstől, és teljesen ledöbbentette a reakciója. Nem sokkal később szakítottak is.

Bekmansurov nem ítélte el a lövöldözőt, de azt mondta, hogy előre meg kellett volna mondani, hogy hány embert akar megölni.

Mindig negatívan beszélt az emberiségről, azt mondta, hogy az emberek "rohadtak."

Az áldozatok

A lövöldözében meghalt a 19 éves Jekatyerina Shakirovának, aki barátjával, Ksenia Samchenkoval (18) hazafelé tartott az egyetemi menzáról, amikor mindkettőjüket agyonlőtte. Meghalt a 20 éves Alexandra Mokhova is, aki matematikatanár akart lenni, az áldozatok között van a 24 éves Anna Aigeldina és a 66 éves elismert orvos Margarita Engaus, aki diákokat kísét az egyetem botanikus kertjébe. A gyerekek közül senki sem halt meg, de nem volt ilyen szerencsés a 19 éves Jaroszlav Aramlev, a hegedűművész, aki robotikát tanult az egyetemen.

Idén ez volt a második tömeges lövöldözés oroszországi oktatási intézményben.