Már 245 otthont pusztított el a vulkán a La Palma szigeten - videó

Todoque, 2021. szeptember 22. A Cumbre Vieja tűzhányó kihűlt lávafolyama a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén fekvő Todoque településen 2021. szeptember 22-én. A sziget lakói közül már mintegy hatezer embert áttelepítettek és mintegy 106 hektárnyi területet borít már a láva. MTI/EPA/EFE/Ramon De La Rocha
Vágólapra másolva!
Továbbra is aktív a Kanári-szigetek La Palma szigetén működő Cumbre Vieja vulkán. A láva, ami folyamatosan a tenger felé halad, addig 245 otthont pusztított el - derül ki az Idealista cikkéből. 
Vágólapra másolva!

A Cumbre Vieja vulkán szptember 19-én, öt napja tört ki, és azóta is folyamatosan lövelli ki magából a lávát ami eddig 100 hektárt borított be, és közben legalálbb 245 otthont pusztított el.

Vulkáni törmelék borítja egy ház kertjét, a házból csak a tető maradt meg a Cumbre Vieja tűzhányó kitörése után Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A lap szerint a vulkán, illetve a forró láva által eddig elpusztított ingatlanok össze értéke meghaladja a 86,8 millió eurót, az az több mint 30 milliárd forintot.

Ebből a megsemmisült 245 otthon piaci értéke eléri a 66,5 millió eurót, ami több mint 23 milliárt forint.

A Palma sziget hatóságai figyelmeztették ka lakosokat, hogy több veszély is fenyegeti őket, köztük

földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső.

Kedden több kisebb földmozgás is megrázta az Afrikától északnyugatra, az Atlanti-óceánban található szigetet, tovább növelve a vasárnapi vulkánkitörés miatti félelmeket. A 85 ezer lakosú sziget az európaiak egyik kedvelt üdülőhelye.

Négy aktív hasadék van, a láva két irányban mozog:

az egyik északon a Todoque irányába halad, a másik pedig a tengerfelé.

A lávafolyamok, amelyeknek a magassága akár a hat métert is eléri, tovább zúdultak le a hegyoldalakon, megégetve és összelapítva mindent, ami az útjukba került, miközben megközelítették a sziget sűrűbben lakott partvidékét.

La Palma, 2021. szeptember 23. Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

(Itt élőben követheti a vulkán kitörést.)

Eddig már több mint 7000 embert, köztük 400 turistát evakuáltak a hatóságok

- írja az ABC News.

A láva óránként mintegy 120 métert halad előre - közölte Miguel Ángel Morcuende, a vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője -, aki szerint várhatóan szerda előtt nem éri el az Atlanti-óceánt. Az egyik lávafolyam egy banánültetvényen haladt keresztül.

A kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője, Ángel Victor Torres közölte, hogy "kritikus pillanat" lesz, amikor a láva eléri a tengert.

Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek.

Torres emlékeztetett az 1971. évi kitörésre, amikor egy ember meghalt, miután belélegezte a tengerbe folyó láva által kibocsátott gázt.

A megváltozott szélirány miatt a vulkáni hamu elérte a szigetek nyugati oldalát, fekete szemcsék borítottak mindent. A vulkáni hamu irritálja a szemet és a tüdőt.

- közölte a Kanári-szigeteki Vulkánkutató Intézet.

Az új kürtő, amely hétfő éjjel keletkezett a Cumbre Vieja vulkán gerincétől 900 méterre északra, az intézet szerint egy 3,8-ös magnitúdójú földrengés következménye.

Tudósok szerint a lávafolyás akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

A Cumbre Vieja tűzhányó kihűlt lávafolyama a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén fekvő Todoque településen 2021. szeptember 22-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Ramon De La Rocha

Torres katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a láva által érintett térséget, és közölte, hogy pénzügyi támogatást fog kérni az utak, vízvezetékek újjáépítéséhez, illetve az otthonukat és a földjeiket elveszítő családok számára átmeneti szállások megnyitásához.