Egyre nagyobb káosz a Kanári-szigeteken: a vulkánkitörés miatt leálltak repülőgépek

El Paso, 2021. szeptember 24. Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 24-én. A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek. MTI/EPA-EFE/Carlos de Saa
Vágólapra másolva!
Átmenetileg nem indít és nem fogad járatokat a Spanyolországhoz tartozó, kanári-szigeteki La Palma repülőtere, miután a szigeten hat napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetleníti a légi közlekedést - jelentette be szombaton a repülőteret működtető Aena vállalat a Twitter-oldalán.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és mostanra hamufelhővé állt össze - közölték.

Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadnak repülőjáratokat - közölte a Binter légitársaság a Twitter-oldalán. Szintén zavartalan a négyórás kompút La Palma és Tenerife között.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után vasárnap tört ki újra.

A lávafolyam 420 házat döntött romba,

és 190 hektárnyi - nagyjából 265 futballpálya nagyságú - területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni.

Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkántevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódniuk a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak.

Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 24-én Forrás: MTI/EPA-EFE/Carlos De Saa

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén

katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát,

ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.