100 ezer sofőr hiányzik a brit munkaerőpiacról. Ennek hatása érződik az egész gazdaságon: üresek a szupermarketek polcai. A hétvégén annyian akartak tankolni, hogy hosszú autósorok alakultak ki a benzinkutak előtt - írja a Daily Mail. A mentők nem tudnak eljutni a betegekhez a káosz miatt. Az autósok több helyen összeverekedtek.

Miután az emberek pánikszerűen megrohamozták a benzinkutakat a hétvégén, a brit kormány átmenetileg enyhíti a külföldi kamionsofőrök vízumszabályait.

Sorban állnak az autók egy londoni benzinkútnál 2021. szeptember 26-ánForrás: AFP/Adrian Dennis

A sofőrhiány már a lakossági élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban is fennakadásokat okoz. A munkavállalási feltételek könnyítése azonban mindössze csak ötezer jelentkezőre terjed ki, és csak karácsonyig lesz érvényben.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség közleménye szerint ez az enyhítés nem sokat javít a helyzeten, mivel egyedül a szupermarket-hálózatoknak legalább 15 ezer kamionsofőr felvételére lenne szükségük ahhoz, hogy a karácsony előtti időszakban teljes kapacitással, fennakadások és a választék szűkülése nélkül működhessenek.

A hétvégére országszerte számos helyen hosszú autósorok alakultak ki a brit benzinkutaknál, miután csütörtökön több nagy forgalmazó bejelentette, hogy kénytelen töltőállomásokat bezárni, mert a sofőrhiány okozta logisztikai fennakadások miatt nem tudja teljes hálózatát folyamatosan ellátni üzemanyaggal. Több száz benzinkút teljesen kifogyott az üzemanyagokból.

A pánikhangulatban volt, ahol verekedés is kitört a töltőállomásokon:

A Daily Mail szerint sok kúthoz rendőröket hívtak, hogy segítsenek a helyzet kezelésében és a sorban állás betartásában, de így is történtek balesetek. Közben a mentők nem tudtak eljutni a betegekhez a benzinkutak előtt álló, kilométeres dugók miatt. 

Voltak olyan kutak is, ahol átmenetileg megemelték a benzin árát. A motorosok a mohó autósokra panaszkodtak, akik telitöltötték tankjaikat - az egyik benzinkúthálózat ezért 30 fontra maximalizálta a tankolásokat.

A Bank of England arra figyelmeztet, hogy ezen a télen akár négy százalékkal is megemelkedhetnek az egy háztartás rezsiköltségei.

A földgázhiány miatt emelkedhetnek a gázszámlák, emiatt akár be is zárhatnak az idősotthonok.

Az inflációval pedig a sör ára is emelkedett.

A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint 
A BRIT ÁRUSZÁLLÍTÁSI SZEKTORBÓL LEGALÁBB SZÁZEZER KAMIONSOFŐR HIÁNYZIK. A szakmai szervezetek szerint ennek egyik oka az, hogy a brit EU-tagság megszűnése óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából. Egyes becslések szerint csak január óta 30 ezer kamionsofőr hagyta el az országot.

Üres polcok egy londoni szupermarketben 2021. szeptember 20-ánForrás: MTI/AP/Frank Augstein