Újra megnyitották vasárnap az előző napon a vulkáni hamu miatt lezárt kanári-szigeteki La Palma repülőterét.

A repülőtér szombattól nem indított, és nem fogadott járatokat, miután a szigeten hét napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetlenítette a légi közlekedést.  A nyitás ellenére nem valószínű, hogy gépek érkeznek a reptérre, mivel öt légitársaság már törölte a La Palma-i járatokat a hajtóművek számára veszélyes vulkáni hamu miatt.

A sziget kikötőjében kígyózó sorokban várnak az emberek, hogy komppal elhagyhassák La Palmát. Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és szombatra hamufelhővé állt össze. Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadtak szombaton repülőjáratokat. 

A spanyol hatóságok engedélyezték vasárnap egyes evakuált helyi lakóknak, hogy szedjék össze az otthonaikban maradt holmijukat,  miután a vulkáni lávafolyam továbbra is csak lassan folyt le a hegy oldalán, és újabb fenyegető esemény nem történt azóta, hogy szombaton a kráter egy része beomlott,  és egy lávafolyam indult el a tűzhányó oldalán.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után egy hete tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi - nagyjából 265 futballpálya nagyságú - területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkáni tevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódnia a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.