Itt vannak a német választások első eredményei!

Vágólapra másolva!
Nagyon szoros az állás az exit-pollok szerint a jobb- és a baloldal között Németországban. A ZDF közzétette az első exit-poll eredményeket a német választás napján, este hat órakor. Eszerint a SPD-nek 25,5, a CDU-CSU-nak 24 százaléka van. Úgy tűnik, a szociáldemokrata-zöld-kommunista tervezett koalíció nem fog sikerülni, mert az exit-poll szerint nem lesz többségük. A FAZ szerint a két nagy pártnak (pártszövetségnek) 25-25 százaléka van. Később ezt módosították, kicsi SPD-előnyre.
Vágólapra másolva!

Az első, tehát becsült adatok szerint a Zöldek 14,5%-ot kaptak, a szélsőbaldali Die Linke pedig 5%-ot. Az FDP 12%-on áll a német közszolgálati televízió által közölt exit-poll szerint, a bevándorlásellenes AfP pedig 10%-on.

Néhány perccel hat óra után a Frankfurter Allgemeine Zeitung is közzétette a saját exit-pollját. Ez tökéletes egyenlőséget mutat a szociáldemokraták és a konzervatívok között, 25-25 százalékot.

Hivatalos végeredmény valószínűleg csak hétfőn lesz. Az ARD közszolgálati televízió szerint a széles felméréseken alapuló exit-pollok - természetesen 1-2 %-os hibahatárral - végeredményközeli helyzetet mutatnak.

Az ARD szerint 25-25%-a van a CDU-CSU-nak és az SPD-nek is, az általuk rendelt exit-polljuk szerint. Később ezt közel 1%-os SPD-előnyre módosították.

Az AFP francia hírügynökség is döntetlen közeli állásról ír.

A FAZ nyolc körül módosította első exit-pollját, 25,2% SPD és 24,6% CDU-CSU-t várnak.

Nem sokkal nyolc óra előtt Angela Merkel pártcsaládbeli utódja, Armin Laschet azt mondta, hogy nem elégedett, de minden reményük megvan, hogy a konzervatív pártcsalád vezetésével alakuljon ismét kormány Németországban. A szociáldemokrata Olaf Scholz pedig győztesnek mondta magát, szerinte ő lesz a következő kancellár.

Mivel levélszavazatokra is várnak, és nagyon szoros eredmény, a Le Figaro szerint is csak hétfőn lesz valódi végeredmény.

Azt viszont lehetetlen egyelőre megmondani, hogy ki alakíthat kormányt. Mind a konzervatív pártcsalád, mind a baloldal azt mondja, hogyha ők vezetik majd a koalíciót, akkor legkésőbb karácsonyra lehet kormány. Azaz, közel három hónap múlva... A Le Figaro elemzése szerint legalább ötféle koalíció képzelhető el, a nagykoalíció is. Mindenesetre, a francia konzervatív napilap szerint 70 éve nem fordult elő ennyire bizonytalan végeredményű választás Németországban, szerintük lehetetlen megmondani, hogy ki lesz a kancellár és mindez értékelésük szerint politikai bizonytalanságot eredményez az országban.

Ameddig nincs meg az új kancellár és az új kormány, Angela Merkel vezeti tovább Németországot.