Ünneplő tömegbe csapódott a húszi lázadók által kilőtt ballisztikus rakéta Jemen északkeleti részén. A támadásban legalább hatan meghaltak, és több mint húszan megsebesültek - közölte vasárnap egy kormányilletékes.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő arról számolt be a Hszinhua hírügynökségnek, hogy a támadás szerda éjszaka történt a jemeni Haddzsa tartománybeli Midi városban. A ballisztikus rakéta egy belvárosi téren csapódott be, ahol éppen több száz helyi lakos és katona vett részt az 1962-es forradalom évfordulóján tartott nemzeti ünnepen. 

A rakétát a húszi lázadók lőtték ki a kormányerők ellenőrzése alatt álló tengerparti városra. A hadsereg 2018-ban, több évig tartó harcok árán foglalta vissza a várost a lázadóktól.

Felvonulás a nemzeti ünnepen Szanaában 2021. szeptember 25-énForrás: AFP/Mohammed Huwais

Más forrásokból egyelőre nem erősítették meg a hírt. 

Jemenben hét éve dúl polgárháború. Az Irán által támogatott húszik elüldözték a nemzetközileg elismert kormányt, amely Szaúd-Arábiába menekült. Rijád szövetségeseivel 2015-ben avatkozott be katonailag a konfliktusba. A fegyveres konfliktusban több tízezren haltak meg, és négymillióan hagyták el az otthonukat. A harcok miatt az országban élők nagy részét éhínség fenyegeti.