Az Európai Parlament LIBE-bizottságának egy része Budapestre látogat, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a jogállamisági normák érvényesüléséről akar a testület „tájékozódni". A magyar kormány álláspontját ismertető Varga Judit igazságügyi miniszter szerint valójában a következőről van szó: „a küldöttség nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint, hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó 7-es cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak". Az Origo szemléjéből egyértelművé válik, hogy a LIBE-delegáció részeként Magyarországra látogató külföldi politikusok többsége negatív értelemben véve elfogult hazánkkal szemben, és az elmúlt évek során számos alkalommal támadták a nemzeti érdekeket védő budapesti kormányt. A támadási felület mindig hasonló volt: a migráció tematikája, a nemzeti szuverenitás kérdése, az LMBTQ-lobbi helyzete, illetve újabban a gyermekvédelmi törvénycsomag. LMBTQ-aktivistákból és migránspárti politikusokból áll a küldöttség, a céljuk a saját nézeteik hazánkra erőltetése és persze mindez beavatkozási kísérlet a tavaszi parlamenti választásba, hiszen rengeteg baloldali politikussal találkoznak.

Szerdán érkezik Magyarországra az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), amely – papíron – a jogállamisági normák érvényesüléséről akar „tájékozódni". A LIBE-delegáció hazánkba látogató tagjai a következők: Gwendoline Delbos-Corfield (Zöldek-Franciaország), Malin Björk (szélsőbal-Svédország), Bettina Vollath (S&D-Ausztria), Isabel Wiseler- Lima (EPP-Luxemburg), Donáth Anna (Renew-Magyarország), illetőleg két jobboldali, nem magyarellenes politikus, Nicolas Bay (ID-Franciaország) és Jorge Buxadé-Villalba (ECR-Spanyolország).

A delegációt a Magyarországot folyamosan támadó Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld (Les Verts) politikus vezeti, aki Judith Sargentini jelentéstevő utódjának számít. Az ő feladata most az, hogy továbbvigye a holtpontra jutott 7-es cikkely szerinti eljárást, amely a Soros-Sargentini jelentés kapcsán indult meg hazánk ellen, még 2018 őszén. (Donáth Anna jelenléte teljesen abszurd, a személyes magánéleti botrányokkal terhelt Momentum-képviselő saját országa ellen fog vizsgálódni.)

Gwendoline Delbos-CorfieldForrás: © European Union 2019 - Source : EP/Michel Christen

Delbos-Corfield asszony EP-frakciója és franciaországi anyapártja javaslatai között szerepel a migránsok szétosztása. A zöld politikus legutóbb a gyermekvédelmi törvény kapcsán Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését követelte. A téma kapcsán ő is aláírta azt az írásbeli kérdést, amelyet az Európai Parlament képviselői intéztek az Európai Bizottsághoz.

Néhány hete egy LIBE-bizottsági ülésen pedig azt követelte, hogy a helyreállítási alapból érkező EU-s pénzek elköltésére vonatkozó helyreállítási tervet jóváhagyás előtt Magyarország esetében százszor jobban vizsgálják, mint más országok esetében. Magyarán: kettős mércét szorgalmazott hazánkkal szemben! Korábban Soros György amerikai milliárdos budapesti egyeteme mellett is lobbizott. Tavaly pedig a magyar veszélyhelyzeti törvényt támadta.

Malin Björk svéd szélsőbaloldali (Vänsterpartiet) politikus, aki EP-beli felszólalásaiban gyakran vehemensen támadja Magyarországot és Lengyelországot.

Malin BjörkForrás: Hirado.hu

Erősen bevándorláspárti nézeteket vall, az ő javaslata volt az a jelentés, amely szerint az Európai Unió tagállamaiban évente körülbelül 240 ezer migránst kellene szétosztani. Ahogy arról az Origo is beszámolt, Björk egyszer kijelentette: Magyarország számára nem csupán lehetséges, hanem kifejezetten üdvös is lenne pár ezer migráns befogadása. Továbbá ő is támogatta azt a javaslatot, hogy vonják meg az uniós forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem akarnak befogadni migránsokat.

2014-ben részt vett abban tiltakozásban, amely nem engedett felszállni egy Svédországból induló repülőt, amiért ült rajta egy éppen kitoloncolt iráni illegális migráns.

Idén januárban úgy nyilatkozott, hogy mind a svéd, mind az uniós menekültpolitika rasszista, kiemelve ennek egyik okaként a magyar miniszterelnököt. Júniusban ő is tiltakozott a Bizottságnál a gyermekvédelmi törvény miatt, és a vitában a magyarországi demokrácia és a jogállam leépítése részének nevezte az LMBTQ-jogok csorbítását. Idén felszólalt a Budapest Pride mellett.

Malin Björk amúgy a Soros-féle Open Society Foundation által tartott rendezvények lelkes résztvevője.

Ő Svédország első vállaltan leszbikus képviselője az Európai Parlamentben. Korábban társalapítója és szerkesztője volt a Scumgrrrls nevű online feminista-leszbikus magazinnak.

2019-ben napvilágra került, hogy trükközik a költségtérítésekkel. A svéd belpolitikában kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy úgy is felveszi az európai parlamenti napidíját, hogy Brüsszelben él a női partnerével és a két gyermekükkel. Ide kapcsolódik, hogy az Európai Parlamenttől kapott pénzügyi keretének egy részét – saját bevallása alapjána balos frakció logójával ellátott műanyag női klitoriszokra költötte. Az utóbbival kapcsolatosan Malin Björk azt mondta, hogy 200 darab 3D műanyag klitoriszt rendelt, amit szétosztott és ennek az emberek nagyon örültek.

Bettina Vollath osztrák szociáldemokrata (SPÖ) politikus, a Szocialisták és Demokraták (S&D) EP-frakció tagja, aki a bevándorláspárti nézeteiről közismert.

Bettina VollathForrás: Getty Images/Thierry Monasse/Thierry Monasse

Migránsok kötelező jellegű elosztását kifejezetten támogatja, szerinte: „szükségünk van tehát legális menekülési útvonalakra, emberi jogi alapú és egyéni menekültügyi eljárásokra, működő tengeri mentésre, valamint a legális munkaerő – migráció módjaira és lehetőségeire – és mindez további késedelem nélkül".

Az osztrák baloldali politikus véleménye szerinta menekültügy és a migráció az Európai Unió egyik nagy jövőbeli kérdése. A szolidaritáson alapuló közös megoldás felszólítása tehát nem irreális, de elengedhetetlen a jó európai jövőhöz.

A közösségi oldala alapján is támogatja a migrációt.

Továbbá Karácsony lelkes hívének számít, de ennek ellenére mégis tagja a magát „függetlennek" állító LIBE-delegációnak. Nem mellékesen: a delegáció tagjai Karácsonnyal is fognak találkozni.

Bettina Vollath az Európai Parlamentben korábban „független bíróságok és sajtószabadság nélküli látszat-demokráciának" nevezte Magyarországot. A Soros-egyetem kapcsán pedig azt javasolta, hogy ne mindig csak a bíróságokra hagyatkozzanak, hanem politikailag oldják meg az ügyet. (Ez egy tipikus kommunista érvelés – szerk.)

Idén júliusban a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos európai parlamenti vitában fellépést sürgetett Magyarország ellen. Ugyanezen az EP vitán kijelentette, hogy szerinte Magyarországon a nők jogait korlátozták. Az utóbbi időben gyakran tweetelt a magyar LMBTQ-közösség vélt sérelmeivel, illetve a Facebook-oldalán kiállt a Pécs Pride mellett.

Egy komolyabb botránya volt: 2009-ben a saját pártjával keveredett vitába, amikor a grazi alapszervezetnek nem akarta megfizetni 15 000 eurós tartozását.

Isabel Wiseler-Lima luxemburgi politikus, az Európai Néppárt (EPP) baloldali-liberális szárnyához tartozik, a Keresztény Szociális Pártban (CSV) pedig együtt politizált Jean-Claude Juncker egykori bizottsági elnökkel.

Isabel Wiseler-LimaForrás: Getty Images/Thierry Monasse/Thierry Monasse

Bevándorláspárti, illetve az LMBTQ-témakörben is a baloldali frakciók álláspontjával azonosul. Ideológiailag nem egyértelmű határozatok szavazásánál a baloldali frakciókkal azonosan voksol. A  magyar gyermekvédelmi törvényt elítélő júliusi EP-határozat néppárti jelentéstevője volt, és felszólalásában támadta a jogszabálycsomagot.

A Keresztény Szociális Pártban párttársa az a Frank Engel, aki éveken át élesen bírálta Magyarországot. Engel 2017-ben még a Demokratikus Koalíció pártalapítványának rendezvényén is megjelent Gyurcsány Ferenc pártelnök és Niedermüller Péter akkori EP-képviselő, későbbi erzsébetvárosi polgármester társaságában.

Frank Engel, az Európai Néppárt luxemburgi képviselője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Niedermüller Péter EP-képviselő, Josef Weidenholzer osztrák EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport alelnöke és Ulrike Lunacek, az Európai Parlament osztrák alelnöke, a Gyurcsány-párt budapesti rendezvényén, 2017. május 6-ánForrás: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Idén Engel belebukott egy korrupciós botrányba. Kiderült, hogy egy, a párthoz köthető non-profit szervezeten keresztül 40 ezer eurót kapott tagtoborzásra, tényleges munkát azonban nem végzett. Erről az Origo itt írt.

Varga Judit: Tovább támadják a gyermekvédelmi törvényt!

A LIBE-bizottság budapesti látogatásáról a közösségi oldalán kifejtette a magyar kormány álláspontját Varga Judit igazságügyi miniszter.

A szerdán érkező küldöttség nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint, hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó 7-es cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak – hívta fel rá a figyelmet Varga Judit.

Magyarország továbbra is egy következetes és önazonos állásponthoz tartja magát: egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket csak azért, mert egy tagállam nem úgy táncol, ahogy a brüsszeli bürokraták fütyülnek – nyomatékosította a magyar álláspontot a miniszter.

Varga Judit hozzáfűzte: A kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre mindig nyitottak maradunk, illúzióink azonban nincsenek, láthattuk ugyanis, hogyha Magyarország megbüntetéséről van szó, Brüsszel nem ismer határokat.

„Mindenesetre mi konstruktív partnerként állunk a találkozó elébe, hiszen szándékaink egyenesek, jogi érveink pedig tiszták és magabiztosak" – zárta bejegyzését Magyarország igazságügyi minisztere.

Francia EP-képviselő: Magyarország ellen egy sztálinista per zajlik

A LIBE-delegáció egyik tagja, Nicolas Bay, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, az Identitás és Demokrácia frakcióvezető-helyettese exkluzív interjút adott a Magyar Hírlapnak. Ezt szemlézte az Origo is. Bay szerint honfitársa, Gwendoline Delbos-Corfield tökéletesen továbbviszi Judith Sargentini örökségét. Véleménye alapján a Magyarország ellen indított, 7-es cikkely szerinti eljárás „egy sztálinista per, ahol a vádlottat már előre elítélték". A végcél pedig bevavatkozás a tavaszi magyarországi választásokba.