LMBTQ-aktivisták és migránspárti, brüsszeli politikusok jönnek Budapestre

Európai Parlament
Brüsszel, 2020. március 10. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványáról rendezett vita az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2020. március 10-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament LIBE-bizottságának egy része Budapestre látogat, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a jogállamisági normák érvényesüléséről akar a testület „tájékozódni". A magyar kormány álláspontját ismertető Varga Judit igazságügyi miniszter szerint valójában a következőről van szó: „a küldöttség nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint, hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó 7-es cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak". Az Origo szemléjéből egyértelművé válik, hogy a LIBE-delegáció részeként Magyarországra látogató külföldi politikusok többsége negatív értelemben véve elfogult hazánkkal szemben, és az elmúlt évek során számos alkalommal támadták a nemzeti érdekeket védő budapesti kormányt. A támadási felület mindig hasonló volt: a migráció tematikája, a nemzeti szuverenitás kérdése, az LMBTQ-lobbi helyzete, illetve újabban a gyermekvédelmi törvénycsomag. LMBTQ-aktivistákból és migránspárti politikusokból áll a küldöttség, a céljuk a saját nézeteik hazánkra erőltetése és persze mindez beavatkozási kísérlet a tavaszi parlamenti választásba, hiszen rengeteg baloldali politikussal találkoznak.
Vágólapra másolva!

Szerdán érkezik Magyarországra az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), amely – papíron – a jogállamisági normák érvényesüléséről akar „tájékozódni". A LIBE-delegáció hazánkba látogató tagjai a következők:

Gwendoline Delbos-Corfield (Zöldek-Franciaország), Malin Björk (szélsőbal-Svédország), Bettina Vollath (S&D-Ausztria), Isabel Wiseler- Lima (EPP-Luxemburg), Donáth Anna (Renew-Magyarország), illetőleg két jobboldali, nem magyarellenes politikus, Nicolas Bay (ID-Franciaország) és Jorge Buxadé-Villalba (ECR-Spanyolország).

A delegációt a Magyarországot folyamosan támadó Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld (Les Verts) politikus vezeti, aki Judith Sargentini jelentéstevő utódjának számít. Az ő feladata most az, hogy továbbvigye a holtpontra jutott 7-es cikkely szerinti eljárást, amely a Soros-Sargentini jelentés kapcsán indult meg hazánk ellen, még 2018 őszén. (Donáth Anna jelenléte teljesen abszurd, a személyes magánéleti botrányokkal terhelt Momentum-képviselő saját országa ellen fog vizsgálódni.)

Gwendoline Delbos-Corfield Forrás: © European Union 2019 - Source : EP/Michel Christen

Delbos-Corfield asszony EP-frakciója és franciaországi anyapártja javaslatai között szerepel a migránsok szétosztása.

A zöld politikus legutóbb a gyermekvédelmi törvény kapcsán Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését követelte.

A téma kapcsán ő is aláírta azt az írásbeli kérdést, amelyet az Európai Parlament képviselői intéztek az Európai Bizottsághoz.

Néhány hete egy LIBE-bizottsági ülésen pedig azt követelte, hogy a helyreállítási alapból érkező EU-s pénzek elköltésére vonatkozó helyreállítási tervet jóváhagyás előtt Magyarország esetében százszor jobban vizsgálják, mint más országok esetében. Magyarán:

kettős mércét szorgalmazott hazánkkal szemben!

Korábban Soros György amerikai milliárdos budapesti egyeteme mellett is lobbizott. Tavaly pedig a magyar veszélyhelyzeti törvényt támadta.

Malin Björk svéd szélsőbaloldali (Vänsterpartiet) politikus, aki EP-beli felszólalásaiban gyakran vehemensen támadja Magyarországot és Lengyelországot.

Malin Björk Forrás: Hirado.hu

Erősen bevándorláspárti nézeteket vall, az ő javaslata volt az a jelentés, amely szerint

az Európai Unió tagállamaiban évente körülbelül 240 ezer migránst kellene szétosztani.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Björk egyszer kijelentette:

Továbbá ő is támogatta azt a javaslatot, hogy

vonják meg az uniós forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem akarnak befogadni migránsokat.

2014-ben részt vett abban tiltakozásban, amely nem engedett felszállni egy Svédországból induló repülőt, amiért ült rajta egy éppen kitoloncolt iráni illegális migráns.

Idén januárban úgy nyilatkozott, hogy mind a svéd, mind az uniós menekültpolitika rasszista, kiemelve ennek egyik okaként a magyar miniszterelnököt.

Júniusban ő is tiltakozott a Bizottságnál a gyermekvédelmi törvény miatt,

és a vitában a magyarországi demokrácia és a jogállam leépítése részének nevezte az LMBTQ-jogok csorbítását. Idén felszólalt a Budapest Pride mellett.

Malin Björk amúgy a Soros-féle Open Society Foundation által tartott rendezvények lelkes résztvevője.

Ő Svédország első vállaltan leszbikus képviselője az Európai Parlamentben. Korábban társalapítója és szerkesztője volt a Scumgrrrls nevű online feminista-leszbikus magazinnak.

2019-ben napvilágra került, hogy trükközik a költségtérítésekkel. A svéd belpolitikában kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy

úgy is felveszi az európai parlamenti napidíját, hogy Brüsszelben él a női partnerével és a két gyermekükkel.

Ide kapcsolódik, hogy az Európai Parlamenttől kapott pénzügyi keretének egy részét – saját bevallása alapján

a balos frakció logójával ellátott műanyag női klitoriszokra költötte.

Az utóbbival kapcsolatosan Malin Björk azt mondta, hogy

Bettina Vollath osztrák szociáldemokrata (SPÖ) politikus, a Szocialisták és Demokraták (S&D) EP-frakció tagja, aki a bevándorláspárti nézeteiről közismert.

Bettina Vollath Forrás: Getty Images/Thierry Monasse/Thierry Monasse

Migránsok kötelező jellegű elosztását kifejezetten támogatja, szerinte: „szükségünk van tehát legális menekülési útvonalakra, emberi jogi alapú és egyéni menekültügyi eljárásokra, működő tengeri mentésre, valamint a legális munkaerő – migráció módjaira és lehetőségeire – és mindez további késedelem nélkül".

Az osztrák baloldali politikus véleménye szerint

A közösségi oldala alapján is támogatja a migrációt.

Továbbá Karácsony lelkes hívének számít, de ennek ellenére mégis tagja a magát „függetlennek" állító LIBE-delegációnak.

Nem mellékesen: a delegáció tagjai Karácsonnyal is fognak találkozni.

Bettina Vollath az Európai Parlamentben korábban „független bíróságok és sajtószabadság nélküli látszat-demokráciának" nevezte Magyarországot. A Soros-egyetem kapcsán pedig azt javasolta, hogy ne mindig csak a bíróságokra hagyatkozzanak, hanem politikailag oldják meg az ügyet. (Ez egy tipikus kommunista érvelés – szerk.)

Idén júliusban

a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos európai parlamenti vitában fellépést sürgetett Magyarország ellen.

Ugyanezen az EP vitán kijelentette, hogy szerinte Magyarországon a nők jogait korlátozták. Az utóbbi időben gyakran tweetelt a magyar LMBTQ-közösség vélt sérelmeivel, illetve a Facebook-oldalán kiállt a Pécs Pride mellett.

Egy komolyabb botránya volt:

2009-ben a saját pártjával keveredett vitába, amikor a grazi alapszervezetnek nem akarta megfizetni 15 000 eurós tartozását.

Isabel Wiseler-Lima luxemburgi politikus, az Európai Néppárt (EPP) baloldali-liberális szárnyához tartozik, a Keresztény Szociális Pártban (CSV) pedig együtt politizált Jean-Claude Juncker egykori bizottsági elnökkel.

Isabel Wiseler-Lima Forrás: Getty Images/Thierry Monasse/Thierry Monasse

Bevándorláspárti, illetve az LMBTQ-témakörben is a baloldali frakciók álláspontjával azonosul.

Ideológiailag nem egyértelmű határozatok szavazásánál a baloldali frakciókkal azonosan voksol.

A magyar gyermekvédelmi törvényt elítélő júliusi EP-határozat néppárti jelentéstevője volt, és felszólalásában támadta a jogszabálycsomagot.

A Keresztény Szociális Pártban párttársa az a Frank Engel, aki éveken át élesen bírálta Magyarországot. Engel 2017-ben még a Demokratikus Koalíció pártalapítványának rendezvényén is megjelent Gyurcsány Ferenc pártelnök és Niedermüller Péter akkori EP-képviselő, későbbi erzsébetvárosi polgármester társaságában.

Frank Engel, az Európai Néppárt luxemburgi képviselője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Niedermüller Péter EP-képviselő, Josef Weidenholzer osztrák EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport alelnöke és Ulrike Lunacek, az Európai Parlament osztrák alelnöke, a Gyurcsány-párt budapesti rendezvényén, 2017. május 6-án Forrás: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Idén Engel belebukott egy korrupciós botrányba. Kiderült, hogy egy, a párthoz köthető non-profit szervezeten keresztül 40 ezer eurót kapott tagtoborzásra, tényleges munkát azonban nem végzett. Erről az Origo itt írt.

Varga Judit: Tovább támadják a gyermekvédelmi törvényt!

A LIBE-bizottság budapesti látogatásáról a közösségi oldalán kifejtette a magyar kormány álláspontját Varga Judit igazságügyi miniszter.

– hívta fel rá a figyelmet Varga Judit.

Magyarország továbbra is egy következetes és önazonos állásponthoz tartja magát:

egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket csak azért, mert egy tagállam nem úgy táncol, ahogy a brüsszeli bürokraták fütyülnek

– nyomatékosította a magyar álláspontot a miniszter.

Varga Judit hozzáfűzte:

„Mindenesetre mi konstruktív partnerként állunk a találkozó elébe, hiszen szándékaink egyenesek, jogi érveink pedig tiszták és magabiztosak" – zárta bejegyzését Magyarország igazságügyi minisztere.

Francia EP-képviselő: Magyarország ellen egy sztálinista per zajlik

A LIBE-delegáció egyik tagja, Nicolas Bay, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, az Identitás és Demokrácia frakcióvezető-helyettese exkluzív interjút adott a Magyar Hírlapnak. Ezt szemlézte az Origo is. Bay szerint honfitársa, Gwendoline Delbos-Corfield

Véleménye alapján

a Magyarország ellen indított, 7-es cikkely szerinti eljárás „egy sztálinista per, ahol a vádlottat már előre elítélték".

A végcél pedig bevavatkozás a tavaszi magyarországi választásokba.