Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

Horizontal
People watch a television news broadcast showing file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on September 28, 2021, after North Korea fired an 'unidentified projectile' into the sea off its east coast according to the South's military. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki kedden a tengerbe, keletre a partvidékétől, és újra felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget ellenséges politikájának.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai hadsereg vezérkara arról tájékoztatott, hogy a rakétát reggel lőtték ki Csagang tartományból.

A japán védelmi minisztérium szerint feltehetően ballisztikus rakéta volt.

Az első értékelések szerint Észak-Korea kis hatótávolságú rakétát tesztelt, amit nem tilt számára az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata.

Észak-Korea az év eleje óta öt rakétakísérletet hajtott végre, és közülük kettőt ballisztikus rakétával.

A Reuters hírügynökség kommentárja szerint a mostani kísérlet arról tanúskodik, hogy Észak-Korea kitartóan fejleszti fegyverrendszereit, emelve a megrekedt phenjani-washingtoni tárgyalások tétjét, amelyek Észak-Korea atom- és ballisztikus rakétaarzenáljának felszámolását céloznák az amerikai szankciók feloldásáért cserében.

Szöuli közvetítés az észak-koreai tesztről Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A kísérletet közvetlenül azelőtt hajtották végre, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget ellenséges politikájának.

Azt hangoztatta, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez.

Mun Dzse In dél-koreai elnök arra kérte tanácsadóit, hogy tüzetesen vizsgálják meg az esetet, és mérlegeljék a választ.

Az amerikai külügyminisztérium elítélte a rakétakísérletet. Az amerikai hadsereg indiai-csendes-óceáni parancsnoksága közölte, hogy a rakétakísérlet nem jelentett pillanatnyi veszélyt az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire nézve, de rávilágított Észak-Korea tiltott fegyverprogramjának destabilizáló hatására.