A teljes egészében magyar tervezésű és gyártású Gepárd GM6 Lynx típusú mesterlövészpuskával fegyverezik fel a brit hadsereg különleges egységét, a SAS (Special Air Service) alakulatot – írja a Mandiner a Daily Mailre hivatkozva.

Minden szempontból a magyar fegyvert találták legalkalmasabbnak a brit hadsereg szakértői. A Gepárd GM6 Lynx (becenevén Hiúz) típusú félautomata puska mindössze 10 kilogrammos, és kevesebb mint 3 méter hosszú.

Gepárd GM6 Lynx (becenevén Hiúz)Forrás: Mandiner

Hatótávolsága 1500-1600 méter 1 négyzetméteres célpont esetén, de speciális lőszerekkel ez a táv minimálisan növelhető. Annak ellenére, hogy ez egy nagy teljesítményű fegyver, könnyen hordozható. Ideális a harctéren történő ejtőernyős bevetésekhez" 

– fogalmazott a bulvárlapnak a neve elhallgatását kérő brit katona, aki azt is hozzátette, hogy a SAS 150 darabot vásárolt a magyar fejlesztésű puskából, darabját 9 ezer fontért (3,7 millió forint).

 

A brit különleges erők katonája"Forrás: shutterstock"
Special Air Service (SAS)
A Special Air Service (SAS, Különleges Légi Szolgálat) a brit haderő legfontosabb és legnagyobb harcértékű különleges alakulata. Egy viszonylag kis létszámú, titokban tevékenykedő, ám annál közismertebb fegyveres erő. Az SAS az Egyesült Királyság Különleges Erői keretében tevékenykedik. Elismerten a világ egyik legkiválóbb és legjobban kiképzett katonai egysége.