A híres brit orvosi hetilap, a The Lancet szeptember 25-i számának borítóján egy idézet olvasható mely szerint "a vaginával rendelkező testek anatómiája és élettana nem kapott elég figyelmet". A hetilap címlapja óriási felháborodást váltott ki amellyel valójában a transzneműeket vaginával rendelkező és menstruáló emberek sorába emeli a szaklap - írja az RT. 

A nagynevű brit orvosi hetilap, a The Lancet szeptember 25-i számának borítóján egy idézet olvasható. Történelmi tény, hogy az idők során a vaginával rendelkező testek anatómiája és élettana nem kapott elég figyelmet". Az idézet után a magazin kiadója heves támadások kereszttüzébe került, a hetilapot a nők tárgyiasításával és a női nem valamint a női identitás elmosásával vádolták a női olvasók. 

"Történelmi tény, hogy az idők során a vaginával rendelkező testek anatómiája és élettana nem kapott elég figyelmet"Forrás: Twitter

 Miközben Richard Horton főszerkesztő szeptember 27-én nyilvánosan kért bocsánatot a félreérthető idézet miatt, és biztosította a megbántott olvasókat a vádakban megfogalmazott szándékok ellenkezőjéről, újabb támadásokat zúdított magára a bocsánatkérésben leírt okfejtésével.

Horton ugyanis ezt írta a nőknek adott válaszában: ... Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy bár a transzneműek egészségének a megőrzése a modern egészségügy egyik kiemelt célja, a kérdés mégsem kap megfelelő figyelmet. A transznemű embereket gyakran megbélyegzik, diszkriminálják és kiközösítik, számtalan esetben nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz. A The Lancet címlapján megjelenített mondat arról is szól, hogy felvértezzük a nőket, a nembináris nemi identitással élőket, a transznemű és az interszexuális embereket is, azaz mindazokat, akik menstruálnak, hogy le merjék dönteni a menstruációt övező mítoszokat és tabukat. A The Lancet kiadványa pedig ezeket a mítoszokat és tabukat szándékozik történelmi kontextusba helyezni. A The Lancet arra buzdít mindenkit, hogy erőteljesebb szándékkal győzze le a menstruációt övező tudatlanságot és megbélyegzést.."

A Twitter női közönsége azonban nem vette meg a főszerkesztő bocsánatkérését: „Ezzel a bocsánatkéréssel csak gyáván még nagyobb bajba sodorja magát", „Nem megbántva éreztük magunkat az idézet láttán, hanem dühösek vagyunk azért, ahogy Ön megsemmisíti a női nemet."

Az ön „inkluzivitása" nagyjából azt jelenti, hogy felszámolja a női nemet. A bocsánatkérése pedig egy nagy nullával egyenlő, ellentmond a józan észnek és a tudománynak is" - írta ez utóbbi megjegyzést Joan Smith újságíró.

A kérdésben a brit Lordok Házának egyik képviselőnője, Jacqueline Foster is megszólalt: Ön azt feltételezi, hogy nem értjük a transzneműek előtt álló kihívásokat. De igen, értjük. Csakhogy azok leküzdése nem mehet a női nem kárára, nem járhat a női nem partszélre vetésével".