Karikó Katalin újabb neves díjat kapott

LOMNICI Zoltán; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2021. május 7. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karikó Katalin és Drew Weissman, a Covid-19-vakcinák fejlesztésének "tudományos szuperhősei" kapták idén a Paul Janssen-díjat - közölte portálján a kitüntetést alapító Johnson & Johnson.
Vágólapra másolva!

A két tudóst azért az alapvető munkáért jutalmazták, amely lehetővé tette a hírvivő RNS (mRNS) használatát a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztésében, valamint óriási lehetőségeket nyitott más betegségek jövendőbeli védőoltásainak és kezeléseinek kidolgozásához.

Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem professzorát az egész világon elismert tudósokból álló független bizottság választotta a díj 2021-es nyerteséül.

2004-es alapítása óta 19 kutató kapta meg az elismerést, közülük öten kaptak Nobel-díjat.

A Johnson & Johnson a Heurékapillanatok: a vakcinatudomány szuperhősei címmel élő internetes adásban jelentette be a nyerteseket.

- írták a portálon.


A Paul Janssen orvosbiológiai kutatási díjat a Johnson & Johnson amerikai multinacionális cég Janssen emlékére alapította. A díjjal 200 ezer dollár (61,8 millió forint) jár.