Iszlám Állam-harcosok támadtak a tálibokra Afganisztánban

Horizontal MIDDLE EAST VIDEO WEB SITE JIHADIST ISLAMIST ISLAMISM ISLAMIC RELIGION FUNDAMENTALIST TERRORIST MOVEMENT SUNNI SCREEN GRAB TERRORISM PROPAGANDA BANNER CFCM
(FILES) In this file image grab taken from a propaganda video released on March 17, 2014 by the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL)'s al-Furqan Media allegedly shows ISIL fighters raising their weapons as they stand on a vehicle mounted with the trademark Jihadists flag at an undisclosed location in the Anbar province. - Kurdish-led forces announced on March 23, 2019 they had fully captured the Islamic State group's last bastion in eastern Syria and declared the total elimination of the jihadists' "caliphate". (Photo by - / AL-FURQAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S ED
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam harcosai a tálib erők tagjaira támadtak az észak-afganisztáni Parvan tartományban - közölte pénteken egy tálib szóvivő.
Vágólapra másolva!

Bilál Kárimi szerint a tartomány székhelyét, Csarikart robbanás rázta meg, a támadás a tálibok egyik járműve ellen irányult. A robbanás következtében a tálib biztonsági erők öt tagja szenvedett könnyebb sérüléseket.

Az incidenst követően a tálib különleges erők rajtaütöttek az Iszlám Állam egyik rejtekhelyén a robbanás helyszínétől nem messze. A búvóhelyet felszámolták, és őrizetbe vették az Iszlám Állam két tagját - mondta Kárimi.

Szerdán egy tálib tisztségviselő és további két ember sérült meg szintén egy robbanásban a kelet-afganisztáni Kunár tartományban. A Báhtar állami hírügynökség beszámolója szerint egy út menti robbanószerkezet lépett működésbe egy jármű mellett, amelyben a tálibok újonnan kinevezett tisztségviselője utazott.

A támadásért senki sem vállalta a felelősséget, jóllehet az Iszlám Állam tagjai az elmúlt időszakban egy sor olyan támadásért vállalták a felelősséget, amelyet tálibok ellen hajtottak végre az ország keleti részében.

Az Iszlám Állam afganisztáni ágának, az Iszlám Állam-Horaszán Tartománynak 2015-ös megjelenése óta a dzsihadista szervezet számos, halálos áldozatokat követelő támadást hajtott végre a közép-ázsiai országban, elsősorban a hazara síita kisebbség tagjai ellen, akiket a szunnita szélsőségesek "hitehagyottaknak" tartanak.

Illusztráció Forrás: AFP/-

Az afganisztáni tálibok - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.
Pénteken jogvédők bírálták a tálibok ideiglenes kormányát a médiára vonatkozó szigorú korlátozások miatt.

Jogvédők szerint a radikális iszlamisták legalább 32 újságírót vettek őrizetbe azóta, hogy átvették a hatalmat.

Bár legtöbbjüket szabadon engedték azután, hogy óva intették őket a tudósítástól, néhányukat megverték. Jogvédők szerint a tálibok szeptemberben megmondták az afgán média munkatársainak: tartózkodjanak attól, hogy olyan ügyekről számoljanak be, amelyeket "nem erősítettek meg tisztségviselők" vagy amelyeknek "negatív hatásuk volna a nyilvánosságra".