A tengeralattjáró-ügy miatt elhalasztják az Ausztrália és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokat

Defense Secretary Austin Welcomes Australian PM Morrison To The Pentagon GettyImageRank2 Color Image military washington defense, military Horizontal POLITICS DIPLOMACY
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök
Vágólapra másolva!
A tengeralattjáró-ügy miatt egy hónappal elhalasztják az Ausztrália és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi tárgyalások eredetileg október 12-ére kitűzött 12. fordulóját - közölte pénteken egy Canberrában szolgálatot teljesítő, meg nem nevezett uniós tisztségviselő. A halasztás tényét megerősítette Dan Tehan ausztrál kereskedelmi miniszter, de az okát nem jelölte meg.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia - Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül - szeptember 15-én biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök Forrás: AFP/2021 Getty Images/Drew Angerer

Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, ami diplomáciai válságot okozott Franciaország és az Egyesült Államok között, és Párizs konzultációra hazahívta washingtoni és canberrai nagykövetét.

Az Európai Unió pedig közölte, hogy szolidáris Franciaországgal az ügyben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyenesen megkérdőjelezte, hogy az unió meg tudja kötni a szabadkereskedelmi megállapodást Ausztráliával.