Újabb kráterből tör fel a láva La Palmán

La Palma, 2021. október 1. A spanyol földtani intézet (IGN Spain) által közeadott képen a Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba és egy félszigetet képez a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 1-jén. A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-i kitörése óta már több mint 500 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel La Palma szigetén. Mintegy hatezer embert kellett evakuálni. MTI/EPA/IGN Spain
Vágólapra másolva!
Újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon, amelyből láva tör fel és tart a tenger felé a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén - közölte a spanyol geológiai és bányászati intézet (IGME) pénteken.
Vágólapra másolva!

Az új kürtő a korábbi két nyílástól északabbra található, a belőle áradó forró magma több száz méterre halad az eddigi lávafolyamtól és

újabb termőföldeket, valamint lakott területeket fenyeget.

Todoque település La Laguna negyedének legmagasabban fekvő részeiről már korábban kitelepítették az embereket elővigyázatosságból, ám a lakosok most attól tartanak, hogy hátrahagyott házaik megsemmisülnek.

A szakemberek abban bíznak, hogy az új lávafolyam jelenlegi irányát eltérítik a terepviszonyok.
A vulkán aktivitása az elmúlt órákban erősödött, az új kürtő megnyílását kisebb földrengések előzték meg. Az égből durva szemcsés hamueső hullik, ezért sokan esernyővel közlekednek az utcákon, hogy védjék magukat.

A sziget nyugati oldalán fekvő Tazacortében továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mivel néhány kilométerre a településtől ömlött a láva az Atlanti-óceánba.

A mérőállomások adatai szerint a környéken romlik a levegő minősége, megemelkedett a kén-dioxid szintje, de egyelőre még az egészségre káros határérték alatt maradt. A helyszíni beszámolók szerint erős kénszag érezhető a levegőben.

A spanyol földtani intézet (IGN Spain) által közreadott képen a Cumbre Vieja lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba és egy félszigetet képez a Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 1-jén Forrás: MTI/EPA/IGN Spain/-

A tengerbe ömlő láva egy új félszigetet hozott létre, amelynek mérete már meghaladta a 24 hektárt.
Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdadatai szerint eddig 870 épület megsemmisült, és csaknem további háromszázban keletkezett kár, a láva mintegy 700 hektárnyi területet borított be, míg a vulkáni hamu több mint háromezer hektárt fed. A szigeten található utak közül 27,7 kilométernyi szakasz pusztult el.

Spanyolországban sorra indulnak a különböző adománygyűjtő akciók a katasztrófa sújtotta sziget megsegítésére. Például a sziget csúcstermékének számító banán fogyasztása mellett kampányolnak közösségi oldalaikon olyan hírességek, mint a futballista Gerard Piqué vagy Martín Berasategui 12 Michelin-csillagos séf.

A kanári-szigeteki banántermelők szövetsége (Asprocan) szerint az ágazat vesztesége már elérte a 72 millió eurót (25,7 milliárd forint).