Romániában a média immár biztosra veszi, hogy megbukik a keddi parlamenti voksoláson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormánya, és a pártok együttműködési képtelensége miatt elhúzódó válságra számít.

A legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát várhatóan a kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megszavazza.

A három, egymást is nyíltan bíráló, együttesen kényelmes többséggel rendelkező kormánybuktató párt azonban tagadja, hogy bármilyen együttműködés létezne közöttük, csak abban értenek egyet, hogy Citunak távoznia kell.

A PSD előrehozott választásokat akar, az AUR nemzeti egységkormányt, az USR pedig helyreállítaná a jobbközép kormánykoalíciót, de Citu nélkül, aki szerintük bebizonyította, hogy nem képes koalíciós együttműködésre.

A román média biztosra veszi a Citu-kabinet bukását, és elhúzódó válságra számítForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A PNL élére frissen megválasztott miniszterelnök hétfőn már nem zárta ki, hogy kormányát megbuktatják, de leszögezte: ebben az esetben a PSD vezette "új koalíciónak" kell tisztáznia, milyen kormánya lesz a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdő országnak.

Három felelőtlen párt káoszba akarja taszítani Romániát. Az egyik bizalmatlansági indítványt terjeszt be, de nem akar kormányozni, a másik egy olyan kormányt akar megbuktatni, amelybe utána vissza akar térni, a harmadik egy szélsőségeseket tömörítő párt, amelyről senki sem tudja, mit akar - mondta hétfőn Citu a PNL vezetőségi ülése után.

Megerősítette: kizárt, hogy ismét közösen kormányozzanak az USR-rel, ha eddigi koalíciós partnerük a PSD-vel és az AUR-ral szövetkezik és megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

A román médiában vázolt forgatókönyvek egyike szerint a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannis ismét Florin Citut fogja miniszterelnöknek jelölni, ha nem is az első, de a második kormányalakítási kísérlet alkalmával mindenképpen.

A román alkotmány szerint ugyanis az államfő két sikertelen kormányalakítási kísérlet után feloszlathatja a parlamentet, amit a kevesebb mint egy éve megválasztott törvényhozók csak úgy tudnak megelőzni, ha bizalmat szavaznak az államfő miniszterelnök-jelöltjének.

Elhúzódó kormányválság esetén az államfővé választott Klaus Iohannis ismét Florin Citut jelölheti miniszterelnöknek RomániábanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Malte Ossowski/Sven Simon

Más latolgatások szerint a rendszerváltás óta először most tényleg fennáll a lehetősége, hogy egy bukaresti kormányválság előrehozott választásokhoz vezet, ugyanis a PNL népszerűsége csaknem tíz százalékot csökkent, miközben a PSD-é jelentősen megnövekedett az utóbbi évben, és a kormánybuktatást sürgető erők mindegyikének a jelenleginél nagyobb parlamenti súlyt jósolnak a közvélemény-kutatások.

A PSD és az USR egyelőre elzárkózott attól, hogy parlamenti támogatást nyújtson egy kisebbségi PNL-RMDSZ-kormánynak.

Másfelől a PNL Citu pártelnökké választásával is jelezte: nem hajlandó az USR követelésére lecserélni a miniszterelnököt.

A politikai elemzők abban egyetértenek, hogy az immár több mint egy hónapja tartó román kormányválság további hetekig, hónapokig elhúzódhat.

A bukaresti parlamentben kedden tűzik napirendre a PSD kormánybuktató indítványának vitáját és szavazását.